Czy owoc już dojrzał

Czasem trudno ocenić, czy owoc nadaje się już do spożycia. Są łatwe sposoby, by to rozpoznać.

123RF/PICSEL

Czy owoc już dojrzał

Persymona 

Ciemne plamki na skórce oraz suche liście na wierzchołku świadczą o tym, że owoc jest przejrzały i niesmaczny. Skórka zdrowego owocu powinna być gładka i błyszcząca.
Granat 

Świeży owoc jest jędrny i ciężki. Ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórkę. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk. Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, bo to znak, że zaczynają gnić.
Melon 

Na skórce nie może być śladów pleśni, ciemniejszych i większych plam czy pęknięć. Owoc powinien być też cięższy niż mogłoby się to wydawać na podstawie oceny jego wyglądu.
Ananas 

Zanim go rozkroisz, oceń jego liście - jeżeli stawiają lekki opór podczas wyrywania, to znak, że owoc jest idealny do spożycia. Zbyt łatwe ich wyrwanie, plus miękka skórka, informują, że ananas jest już przejrzały.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas