Czy owoc już dojrzał

article cover
123RF/PICSEL

Czy owoc już dojrzał

Persymona Ciemne plamki na skórce oraz suche liście na wierzchołku świadczą o tym, że owoc jest przejrzały i niesmaczny. Skórka zdrowego owocu powinna być gładka i błyszcząca.
Persymona Ciemne plamki na skórce oraz suche liście na wierzchołku świadczą o tym, że owoc jest przejrzały i niesmaczny. Skórka zdrowego owocu powinna być gładka i błyszcząca.123RF/PICSEL
Granat Świeży owoc jest jędrny i ciężki. Ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórkę. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk. Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, bo to znak, że zaczynają gnić.
Granat Świeży owoc jest jędrny i ciężki. Ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórkę. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk. Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, bo to znak, że zaczynają gnić.123RF/PICSEL
Melon Na skórce nie może być śladów pleśni, ciemniejszych i większych plam czy pęknięć. Owoc powinien być też cięższy niż mogłoby się to wydawać na podstawie oceny jego wyglądu.
Melon Na skórce nie może być śladów pleśni, ciemniejszych i większych plam czy pęknięć. Owoc powinien być też cięższy niż mogłoby się to wydawać na podstawie oceny jego wyglądu. 123RF/PICSEL
Ananas Zanim go rozkroisz, oceń jego liście - jeżeli stawiają lekki opór podczas wyrywania, to znak, że owoc jest idealny do spożycia. Zbyt łatwe ich wyrwanie, plus miękka skórka, informują, że ananas jest już przejrzały.
Ananas Zanim go rozkroisz, oceń jego liście - jeżeli stawiają lekki opór podczas wyrywania, to znak, że owoc jest idealny do spożycia. Zbyt łatwe ich wyrwanie, plus miękka skórka, informują, że ananas jest już przejrzały. 123RF/PICSEL
Mango Niedojrzały owoc jest twardy, a jego skórka jest w większości zielona. Nie nadaje się do jedzenia, bo jest kwaśne. Dojrzałe mango ma skórkę czerwono-pomarańczową i intensywnie pachnie owocowo.
Mango Niedojrzały owoc jest twardy, a jego skórka jest w większości zielona. Nie nadaje się do jedzenia, bo jest kwaśne. Dojrzałe mango ma skórkę czerwono-pomarańczową i intensywnie pachnie owocowo. 123RF/PICSEL
Awokado Delikatnie podważ szypułkę. Jeśli miąższ pod nią jest zielony, oznacza że owoc jest dobry. A gdy brązowy - zaczyna gnić. Najlepsze jest awokado twardawe, może poleżeć w domu 1-2 dni.
Awokado Delikatnie podważ szypułkę. Jeśli miąższ pod nią jest zielony, oznacza że owoc jest dobry. A gdy brązowy - zaczyna gnić. Najlepsze jest awokado twardawe, może poleżeć w domu 1-2 dni. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?