Reklama

Czym wyczyścić wnętrze lodówki?

Lodówkę co jakiś czas trzeba wyczyścić. Jak się za to zabrać, aby urządzenie na długo pozostało w idealnym stanie?

Po opróżnieniu lodówki z jedzenia, wyjmij szklane półki i rozmontuj je (wyjmij plastikowe zakończenia). Najłatwiej to zrobić poruszając (ciągnąc) raz jedną, raz drugą stronę plastiku. Jeśli robisz to po raz pierwszy, wcześniej zrób zdjęcia półek (w takiej pozycji, jak są w lodówce). Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak potem z powrotem założyć plastikowe końcówki. 

Namocz wszystko na godzinę

W wannie lub brodziku w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Potem wyszoruj szorstką gąbką, a w załamaniach - szczoteczką. Wąskie szczeliny możesz wyczyścić nożem stołowym owiniętym szmatką. 

Reklama

Lodówkę najlepiej myć

Lekko podgrzanym octem. Ocet nie tylko czyści, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Jego drażniący zapach po kilku minutach się ulatnia. Nie możesz usunąć szorstką gąbką zaschniętych resztek jedzenia? Na 10-15 min przyklej do nich taśmą klejącą gąbkę nasączoną octem (miękką stroną). 

Zażółcone miejsca we wnętrzu lodówki

 Przecieraj przez kilka minut szmatką lub wacikiem na - sączonym wodą utlenioną. Szczególnie skuteczna jest 9- lub 12-procentowa woda utleniona w kremie (taka, jaka jest używana do rozjaśniania włosów). Kupisz ją w sklepach chemicznych, specjalistycznych sklepach fryzjerskich (także internetowych). Kosztuje kilka-kilkanaście złotych za butelkę (w zależności od pojemności). 

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: lodówka | Dom | porządki | czyszczenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy