Czym wyczyścić wnętrze lodówki?

Lodówkę co jakiś czas trzeba wyczyścić. Jak się za to zabrać, aby urządzenie na długo pozostało w idealnym stanie?

Chroń lodówkę przed rozprzestrzenianiem się bakterii, czyszcząc ją regularnie
Chroń lodówkę przed rozprzestrzenianiem się bakterii, czyszcząc ją regularnie123RF/PICSEL

Po opróżnieniu lodówki z jedzenia, wyjmij szklane półki i rozmontuj je (wyjmij plastikowe zakończenia). Najłatwiej to zrobić poruszając (ciągnąc) raz jedną, raz drugą stronę plastiku. Jeśli robisz to po raz pierwszy, wcześniej zrób zdjęcia półek (w takiej pozycji, jak są w lodówce). Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak potem z powrotem założyć plastikowe końcówki.

Namocz wszystko na godzinę

W wannie lub brodziku w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Potem wyszoruj szorstką gąbką, a w załamaniach - szczoteczką. Wąskie szczeliny możesz wyczyścić nożem stołowym owiniętym szmatką. 

Lodówkę najlepiej myć

Lekko podgrzanym octem. Ocet nie tylko czyści, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Jego drażniący zapach po kilku minutach się ulatnia. Nie możesz usunąć szorstką gąbką zaschniętych resztek jedzenia? Na 10-15 min przyklej do nich taśmą klejącą gąbkę nasączoną octem (miękką stroną). 

Zażółcone miejsca we wnętrzu lodówki

Przecieraj przez kilka minut szmatką lub wacikiem na - sączonym wodą utlenioną. Szczególnie skuteczna jest 9- lub 12-procentowa woda utleniona w kremie (taka, jaka jest używana do rozjaśniania włosów). Kupisz ją w sklepach chemicznych, specjalistycznych sklepach fryzjerskich (także internetowych). Kosztuje kilka-kilkanaście złotych za butelkę (w zależności od pojemności). 

Zobacz także:

Borys Szyc i jego egoStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas