Czym zastąpić proszek do pieczenia?

article cover
123RF/PICSEL

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

3. Amoniakiem spożywczym, gdy chcesz piec piernik lub kruche ciastka (1 łyżeczka amoniaku na 1/2 kg mąki).
3. Amoniakiem spożywczym, gdy chcesz piec piernik lub kruche ciastka (1 łyżeczka amoniaku na 1/2 kg mąki). 123RF/PICSEL
4. Wodą gazowaną albo piwem - gdy smażysz placki, racuchy czy naleśniki.
4. Wodą gazowaną albo piwem - gdy smażysz placki, racuchy czy naleśniki.123RF/PICSEL
2. Alkoholem: koniakiem, rumem, spirytusem. Trzy łyżeczki alkoholu odpowiadają jednej łyżeczce proszku do pieczenia.
2. Alkoholem: koniakiem, rumem, spirytusem. Trzy łyżeczki alkoholu odpowiadają jednej łyżeczce proszku do pieczenia.123RF/PICSEL
1. Sodą oczyszczoną (jest jednym ze składników proszku do pieczenia). By jednak spełniła swoją rolę, należy razem z nią dodać do ciasta jeden z następujących kwaśnych produktów, który uaktywni jej działanie: maślankę, kefir, śmietanę, ocet jabłkowy, sok z cytryny, kwaśny owoc np. jabłko, a także cukier lub miód. Jedna łyżeczka sody zastępuje 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
1. Sodą oczyszczoną (jest jednym ze składników proszku do pieczenia). By jednak spełniła swoją rolę, należy razem z nią dodać do ciasta jeden z następujących kwaśnych produktów, który uaktywni jej działanie: maślankę, kefir, śmietanę, ocet jabłkowy, sok z cytryny, kwaśny owoc np. jabłko, a także cukier lub miód. Jedna łyżeczka sody zastępuje 3 łyżeczki proszku do pieczenia.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?