Czysta mikrofalówka
Przypalone resztki jedzenia i tłusty osad w kuchence mikrofalowej nie tylko nieestetycznie wyglądają, ale mogą być także siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
Dlatego kuchenka zawsze powinna lśnić czystością.
1. Przed przystąpieniem do umycia mikrofalówki, wyjmijmy z niej szklany talerz obrotowy i włóżmy go do zmywarki. Jeśli jej nie mamy, wyszorujmy talerz w gorącej wodzie z płynem do zmywania i dokładnie opłuczmy, a następnie wytrzyjmy do sucha.
2. Miękką szczoteczką usuńmy okruchy i inne zabrudzenia z przewodów wentylacyjnych.
3. Aby ułatwić sobie mycie mikrofalówki, najpierw wstawmy do niej miseczkę z wodą oraz kilkoma plasterkami cytryny i włączmy kuchenkę na 3-4 minuty.
Osiadająca na ściankach urządzenia para rozpuści brud i bez trudu go usuniemy. A zapach cytryny odświeży kuchenkę. Jeśli plamy na ściankach nie chcą zejść, wyszorujmy je pastą zrobioną z dwóch łyżek sody oczyszczonej i podgrzanego octu.