Dieta na zdrowe dziąsła
O tym, jak ważna jest higiena jamy ustnej, wie każdy z nas - mycie, nitkowanie... A wszystko po to, by na zębach nie osadzała się płytka nazębna i kamień, które stanowią przyjazne środowisko dla rozwoju bakterii.
W ten sposób dochodzi do zapalenia dziąseł, w wyniku którego odsłaniają się szyjki, występuje ból, obrzęki i krwawienia. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że stan dziąseł to też odzwierciedlenie naszego sposobu odżywiania się i oznaka niedoboru w nim pewnych składników odżywczych.
Za dużo węglowodanów rafinowanych, czyli przetworzonej żywności bogatej w cukry proste. To one, fermentując, są pożywką dla bakterii. Zwłaszcza te, które długo przylegają do szkliwa, np. żelki, pieczywo, czekolada, słodkie napoje. Najlepiej więc unikać cukru i myć zęby po szczególnie ryzykownych posiłkach.
Oznaka niedoborów:
- witaminy C, która jest składnikiem koniecznym do tworzenia kolagenu - podstawowego składnika włókien utrzymujących ząb w kości. Dlatego zaleca się podawanie 1-3 g witaminy C w ciągu dnia w podzielonych dawkach. Pamiętaj, że królową witaminy C jest natka pietruszki,
- witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia oraz zapobiega kruchości zębów. W pożywieniu znajdziesz ją w tłustych rybach, żółtkach jaj i maśle. Zalecana dawka to 4000 mg witaminy na dobę,
- wapnia, czyli podstawowego budulca zębów. Najlepiej dostarczać go w pożywieniu. Jego źródłem są: mleko, jogurty, sery żółte i topione oraz zielone warzywa liściaste,
- kwasów omega-3 (występują głównie w tłustych rybach morskich: łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, halibut). Przeciętna osoba potrzebuje ok. 500 mg omega-3 dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie na te związki. Bardzo ważny jest też sposób przyrządzenia ryb. Jeśli ma być zdrowo, nie należy ich smażyć. Myślisz o suplementacji kwasów? Zalecana dawka dzienna = 1 g oleju rybnego.
Zobacz także: