Dlaczego jajko pęka w trakcie gotowania? Popełniamy istotny błąd!
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez jajek - jemy je solo, z majonezem, a także dodajemy je do sałatek. Jajka w Polsce cieszą się jednak dużą popularnością nie tylko od święta. Chętnie spożywamy je w różnych formach - na śniadanie oraz na kolację. Chociaż gotowanie jajek wydaje się czynnością niewymagającą instrukcji, wiele osób, wkładając jajka do wrzącej wody, popełnia istotny błąd. Jaki?

Chociaż mogłoby się wydawać, że gotowanie jajek nie wymaga żadnej wiedzy kulinarnej, wiele osób robi to źle. Eksperci podają, że w czasie świąt wielkanocnych przeciętny Polak zjada od 18 do 20 jaj. To imponujący wynik! Zanim zabierzemy się za przyrządzanie wielkanocnych przysmaków z jajami w roli głównej, warto sprawdzić, czy gotujemy je właściwie.
Jajka: Właściwości
Czy spożywanie jajek regularnie jest zdrowie? Jajka są doskonałym źródłem witamin A, D, E, K i witaminy B12. Zawierają również spore ilości minerałów cennych dla naszego organizmu, na przykład: fosforu, magnezu, żelaza, selenu i wapnia. To sprawia, że jajka powinny znaleźć się w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Jajka są nie tylko zdrowe, ale także niskokaloryczne. Osoby będące na diecie odchudzającej, mogą więc zajadać się nimi bez obaw o figurę. Przeciętnej wielkości ugotowane jajko kurze ma około 155 kcal - to bardzo niewiele, szczególnie biorąc pod uwagę, że jajka są sycące i szybko potrafią nas zapełnić.

Jak prawidłowo ugotować jajka?
Chyba każdy z nas chociaż raz był świadkiem sytuacji, w której skorupka jajka pęka w trakcie gotowania. Gdy tak się stanie, płynne jeszcze białko zaczyna rozlewać się w ganku, tworząc nieestetyczne białe nitki. Co zrobić, żeby jajko nie pękało?
Wyciągając jajko z lodówki i od razu wkładając je do wrzątku, popełniamy istotny błąd! Taki przeskok temperaturowy jest dla jajka niczym "szok termiczny". Zimna i delikatna skorupka pęka pod wpływem dużej różnicy temperatur.
Jeśli chcemy, aby jajka nie uszkodziły się podczas gotowania, powinniśmy wyciągnąć je około 15 minut przed włożeniem ich do wrzącej wody. W tym czasie skorupka zdąży ogrzać się do temperatury pokojowej. Jajko po zetknięciu się z gorącą wodą nie pęknie, ponieważ przeskok temperatury nie będzie aż tak duży. Ten prosty trik warto zastosować w czasie świąt wielkanocnych!
***
Zobacz również: