Do czego błyszcząca strona folii aluminiowej?

Strona lśniąca folii aluminiowej izoluje ciepło (odbija je), natomiast strona matowa je przepuszcza, czyli pochłania.

Pieczesz w folii aluminiowej? Nie dodawaj cytryny!
Pieczesz w folii aluminiowej? Nie dodawaj cytryny!123RF/PICSEL

Jeśli podczas przygotowywania potrawy zależy ci, aby utrzymać ciepło dania, owiń je błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Wtedy lśniąca powierzchnia podtrzyma wysoką temperaturę dania, zaś matowa (na zewnątrz) powłoka wpuści ciepło z piekarnika do wnętrza potrawy.

Aby przedłużyć świeżość przechowywanej żywności, owiń ją lśniącą stroną na zewnątrz, a matową do wewnątrz. Dzięki temu ograniczony zostanie dopływ ciepłej temperatury do wnętrza produktu.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas