Dobra kawa, ale... z czego?

Co wybrać: ekspres przepływowy, ciśnieniowy, czy może kafetierę?

Wybierz starannie sposób przygototwania kawy, by cieszyć się jej doskonałym smakiem na co dzień
Wybierz starannie sposób przygototwania kawy, by cieszyć się jej doskonałym smakiem na co dzień123RF/PICSEL

Ekspresy przepływowe

Tanie rozwiązanie to klasyczne ekspresy przepływowe. Potrzebujemy do nich papierowych filtrów. Jednak kawa poddawana jest w nich dosyć długo działaniu gorącej wody. Nie jest to za zdrowe i źle wpływa na smak napoju.

Kafetiery

Jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie kawy to włoska kafetiera. Kosztuje kilkadziesiąt złotych, a napój z nich jest mocny i aromatyczny. Kafetiera ma tylko jedną wadę: nie daje pianki.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ciśnieniowe, których na rynku jest obecnie najwięcej, dają napój aromatyczny i z pianką. Kawa parzona jest w nich krótko i pod wysokim ciśnieniem. Najlepszy aromat zapewniają takie ekspresy, które połączone są z młynkami.

Otrzymujemy wówczas kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Na rynku pojawiły się ostatnio także ekspresy na kapsułki. Są bardzo wygodne, ale mają jedną wadę: na całe lata przywiązują nas do jednego producenta.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas