Dobra kawa, ale... z czego?
Co wybrać: ekspres przepływowy, ciśnieniowy, czy może kafetierę?
Ekspresy przepływowe
Tanie rozwiązanie to klasyczne ekspresy przepływowe. Potrzebujemy do nich papierowych filtrów. Jednak kawa poddawana jest w nich dosyć długo działaniu gorącej wody. Nie jest to za zdrowe i źle wpływa na smak napoju.
Kafetiery
Jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie kawy to włoska kafetiera. Kosztuje kilkadziesiąt złotych, a napój z nich jest mocny i aromatyczny. Kafetiera ma tylko jedną wadę: nie daje pianki.
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspresy ciśnieniowe, których na rynku jest obecnie najwięcej, dają napój aromatyczny i z pianką. Kawa parzona jest w nich krótko i pod wysokim ciśnieniem. Najlepszy aromat zapewniają takie ekspresy, które połączone są z młynkami.
Otrzymujemy wówczas kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Na rynku pojawiły się ostatnio także ekspresy na kapsułki. Są bardzo wygodne, ale mają jedną wadę: na całe lata przywiązują nas do jednego producenta.