Domowe maseczki, które odżywią dojrzałą skórę
Warzywne mieszanki wystarczy stosować dwa razy w tygodniu, by cera stała się gładka, jędrna i pełna młodzieńczej świeżości.
Rozjaśniająca skórę wokół oczu
Bogate w witaminę C ziemniaki zmiękczają skórę i ją wybielają.
Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami jeden obrany ziemniak. Miąższ lekko odciśnij i nałóż na dwa waciki kosmetyczne. Przyłóż je do zamkniętych oczu na 15 minut. Zdejmij waciki, a resztę papki zmyj wodą.
Do przygotowania maseczki najlepsze są małe, młode ziemniaki - zawierają najwięcej witaminy C.
Poprawiająca koloryt cery dojrzałej
Pomidory to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów - rewitalizują skórę, ujędrniają ją i lekko rozjaśniają.
Sparz jednego pomidora, zdejmij z niego skórkę, usuń gniazdka nasienne i zmiksuj go. Dodaj łyżkę oleju lnianego, wymieszaj i nałóż na twarz. Po 15 minutach zmyj.
Aby maseczka działała skutecznie, wybieraj pomidory z upraw ekologicznych.
Nawilżająca cerę suchą i przesuszoną
Ugotowana i zmiksowana na papkę dynia doskonale nawadnia cerę.
Pół szklanki miąższu wymieszaj z 1/4 szklanki naturalnego jogurtu i dwoma łyżeczkami płynnego miodu. Maseczkę nałóż na twarz na 20 minut. Spłucz letnią wodą.
Odżywiająca i matująca cerę tłustą i mieszaną
Miąższ z dyni zawiera witaminę PP, B1, B2 oraz kwasy organiczne i cynk. Pomaga skórze się regenerować i reguluje wydzielanie się sebum.
Wymieszaj pół szklanki miąższu z rozbełtanym jajkiem i dwoma łyżkami soku jabłkowego. Papkę nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj ją wacikiem zwilżonym wodą.
Zobacz także: