Gotuj na parze

Przyrządzając dania w taki sposób, zatrzymujemy w pożywieniu najcenniejsze składniki.

Gotowanie na parze jest proste, pyszne i przede wszystkim o wiele zdrowsze
Gotowanie na parze jest proste, pyszne i przede wszystkim o wiele zdrowsze123RF/PICSEL

Moc parowaru

Im większa jego moc, tym szybciej wytworzymy parę. Produkty stracą również mniej witamin w trakcie gotowania. Niezbędne minimum przy szykowaniu obiadu dla dwóch osób to parowar o mocy 600 Wat. Do ekonomicznego, rodzinnego gotowania wybierzmy urządzenie o mocy 900-1000 Wat.

Wielkość ma znaczenie

To oczywiste, że im większy parowar, tym więcej w nim umieścimy produktów. Do rodzinnego gotowania potrzebujemy urządzenia złożonego z trzech sitek, pojemnika na zupę oraz części, gdzie wlewamy wodę i gdzie znajduje się panel sterujący. Dodatkowe elementy, które ułatwią nam przyrządzanie dań, to tacki na jajka, tacki z uchwytami do ryb, pojemniki na sosy oraz pojemniki do gotowania ryżu. Trzeba się jednak liczyć z wyższymi kosztami.

Patrzmy na litry

Nieduże, dwupoziomowe parowary potrzebują 4 litrów wody. Ale żeby przyrządzić obiad dla kilku osób, niezbędne jest urządzenie o pojemności dwukrotnie większej, z możliwością uzupełniania wody w trakcie gotowania.

Zamiast parowaru

Tanim rozwiązaniem są wkłady do gotowania na parze. Pasują do wszystkich typów garnków.

Jak to się robi?

Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których chcemy przyrządzić danie. Rybę lub pierś kurczaka najlepiej jest ułożyć na środkowym lub na górnym sitku, nad warzywami. Wówczas mięso przejdzie ich aromatem.

Ważne
Nie solimy przed gotowaniem. Prawdziwy smak potraw wydobywa para. Przyprawiamy, gdy danie będzie już na talerzu.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas