Jadalne z ogródka

article cover
123RF/PICSEL

Jadalne z ogródka

Czosnek szczypiorek Ni to czosnek, ni szczypiorek, ale bez wątpienia wspaniały, ożywczy dodatek do zmieszanego ze śmietaną twarożku, jajecznej pasty i ugotowanych na twardo jaj. Posiekać możemy zarówno łodyżki, jak i różowe główki kwiatowe. Dodadzą one koloru skropionej oliwą sałacie i prześlicznie udekorują pyszną, ale nieciekawej barwy czosnkową zupę-krem.
Czosnek szczypiorek Ni to czosnek, ni szczypiorek, ale bez wątpienia wspaniały, ożywczy dodatek do zmieszanego ze śmietaną twarożku, jajecznej pasty i ugotowanych na twardo jaj. Posiekać możemy zarówno łodyżki, jak i różowe główki kwiatowe. Dodadzą one koloru skropionej oliwą sałacie i prześlicznie udekorują pyszną, ale nieciekawej barwy czosnkową zupę-krem.
 Nagietek lekarski – jego nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu, plony kwiatowe zbieramy latem. Odrywamy delikatnie płatki, pozostawiając koszyczek w środku kwiatostanu. Dodane do gotowania ryżu, złociście go zabarwią, do karafki z oliwą – nadadzą jej lekko pikantny smak i uczynią wybornym dresingiem do sałat z kozim serem lub fetą.
Nagietek lekarski – jego nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu, plony kwiatowe zbieramy latem. Odrywamy delikatnie płatki, pozostawiając koszyczek w środku kwiatostanu. Dodane do gotowania ryżu, złociście go zabarwią, do karafki z oliwą – nadadzą jej lekko pikantny smak i uczynią wybornym dresingiem do sałat z kozim serem lub fetą.123RF/PICSEL
Cukinia ma piękne kwiaty o lekko słodkawym smaku. Możemy je nadziewać (wędzonym łososiem, kozim serem) i zapiekać albo smażyć w naleśnikowym cieście. Można wykorzystać je do przybrania kremowej zupy cukiniowej lub wzbogacać smak słonych tart i białej pizzy (bez sosu pomidorowego).
Cukinia ma piękne kwiaty o lekko słodkawym smaku. Możemy je nadziewać (wędzonym łososiem, kozim serem) i zapiekać albo smażyć w naleśnikowym cieście. Można wykorzystać je do przybrania kremowej zupy cukiniowej lub wzbogacać smak słonych tart i białej pizzy (bez sosu pomidorowego). 123RF/PICSEL
Nasturcja Nasturcja ogrodowa ma lekko pikantny, pieprzny smak – ożywi mdłe pasty jajeczne, z powodzeniem zastąpi kapary w sałatkach i daniach makaronowych. Chcesz zaskoczyć domowników? Przygotuj nasturcjowe pesto do spaghetti: zblenduj garść kwiatów i 2 garści liści nasturcji ze 100 g orzechów nerkowca, ząbkiem czosnku i 1/4 szklanki oliwy z oliwek; dopraw solą i pieprzem. Zanim zbierzesz nasturcjowy plon, upewnij się, że roślina nie była atakowana przez mszyce.
Nasturcja Nasturcja ogrodowa ma lekko pikantny, pieprzny smak – ożywi mdłe pasty jajeczne, z powodzeniem zastąpi kapary w sałatkach i daniach makaronowych. Chcesz zaskoczyć domowników? Przygotuj nasturcjowe pesto do spaghetti: zblenduj garść kwiatów i 2 garści liści nasturcji ze 100 g orzechów nerkowca, ząbkiem czosnku i 1/4 szklanki oliwy z oliwek; dopraw solą i pieprzem. Zanim zbierzesz nasturcjowy plon, upewnij się, że roślina nie była atakowana przez mszyce. 123RF/PICSEL
Lawenda wąskolistna Świeże kwiatowe pączki śmiało można dodawać do wszelkich dań, które doprawia się ziołami prowansalskimi (w tym do pieczonej jagnięciny – dla lepszego trawienia). Byle z umiarem, gdyż lawenda może im przydać za dużo goryczki. Garść kwiatów lawendy przesyp cukrem, zostaw w zamkniętym słoiku na 4-6 tygodni, a potem przesiej przez sitko. Lawendowy cukier posłuży ci do dosładzania i aromatyzowania herbaty
Lawenda wąskolistna Świeże kwiatowe pączki śmiało można dodawać do wszelkich dań, które doprawia się ziołami prowansalskimi (w tym do pieczonej jagnięciny – dla lepszego trawienia). Byle z umiarem, gdyż lawenda może im przydać za dużo goryczki. Garść kwiatów lawendy przesyp cukrem, zostaw w zamkniętym słoiku na 4-6 tygodni, a potem przesiej przez sitko. Lawendowy cukier posłuży ci do dosładzania i aromatyzowania herbaty
Bratek trójbarwny – jego kwiaty mają troszkę słodki, troszkę cierpki smak, więc idealnie komponują się z owocowymi sałatkami i wiśniowym chłodnikiem. Urozmaicą smak domowej lemoniady. Pięknie udekorują letnie torty na bezowych i biszkoptowych spodach. Zrywamy świeże, dopiero co rozkwitnięte kwiaty – nie powinny być ani wilgotne, ani lekko zwiędłe. Idealnie, jeśli sami je wysialiśmy i uprawiamy w ogródku lub na balkonie. Te ze sklepu ogrodniczego mogą być opryskiwane!
Bratek trójbarwny – jego kwiaty mają troszkę słodki, troszkę cierpki smak, więc idealnie komponują się z owocowymi sałatkami i wiśniowym chłodnikiem. Urozmaicą smak domowej lemoniady. Pięknie udekorują letnie torty na bezowych i biszkoptowych spodach. Zrywamy świeże, dopiero co rozkwitnięte kwiaty – nie powinny być ani wilgotne, ani lekko zwiędłe. Idealnie, jeśli sami je wysialiśmy i uprawiamy w ogródku lub na balkonie. Te ze sklepu ogrodniczego mogą być opryskiwane! 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?