Jak czyścić przypalone garnki?

Oto kilka sprawdzonych i najskuteczniejszych sposobów.

 Aluminiowych garnków nie czyść sodą ani kwasem
Aluminiowych garnków nie czyść sodą ani kwasem123RF/PICSEL

1. Ze stali nierdzewnej  - dodaj do wody kwasek cytrynowy (można też wlać ocet), zagotuj, odstaw. Po trzech godzinach naczynie umyj w wodzie.

2. Emaliowany - zalej ciepłą, dobrze słoną wodą i zostaw na noc, żeby spalenizna odmokła. Następnie wodę zagotuj, wylej i umyj garnek. Emaliowanych garnków nie czyść octem ani nie szoruj, bo możesz uszkodzić ich powierzchnię.

3. Aluminiowy - czyść wodą z solą lub kostką do zmywarki. Nie czyść sodą ani kwasem!

Zobacz również:

VII edycja akcji "Burek sam nie poprosi o pomoc"Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas