Jak dbać o parowar?

Możemy wydłużyć jego życie, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Parowar myjemy po każdym gotowaniu!
Parowar myjemy po każdym gotowaniu!123RF/PICSEL

Po każdym użyciu!

Parowar myjemy po każdym gotowaniu! Rozłóżmy go na najdrobniejsze części. Jeśli koszyczki mają ruchome dna, wyjmijmy je. Z części z grzałką i programatorami również wyjmujemy zaślepki, filtry.

Ręcznie

Części parowarów z elektronicznymi programatorami można myć w zmywarce. Ale róbmy to ręcznie - wydłużymy ich życie.

Bez chemii

Tacki oczyszczamy szczotką z twardym włosiem. Jeśli za mocno przywarły resztki jedzenia, odmaczamy w wodzie z dodatkiem sody. Płuczemy pod bieżącą wodą.

Serce

Grzałka to serce, parowaru. Kamień nie może się osadzać na nim! Po kilku użyciach, wlejmy roztwór 2 szklanek wody i jednej octu i nastawmy parowar na 15-20 minut. Potem dolejmy wrzątku i zostawmy na 2 godziny. Wylejmy i opłuczmy.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas