Jak dbać o parowar?
Możemy wydłużyć jego życie, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad.
Po każdym użyciu!
Parowar myjemy po każdym gotowaniu! Rozłóżmy go na najdrobniejsze części. Jeśli koszyczki mają ruchome dna, wyjmijmy je. Z części z grzałką i programatorami również wyjmujemy zaślepki, filtry.
Ręcznie
Części parowarów z elektronicznymi programatorami można myć w zmywarce. Ale róbmy to ręcznie - wydłużymy ich życie.
Bez chemii
Tacki oczyszczamy szczotką z twardym włosiem. Jeśli za mocno przywarły resztki jedzenia, odmaczamy w wodzie z dodatkiem sody. Płuczemy pod bieżącą wodą.
Serce
Grzałka to serce, parowaru. Kamień nie może się osadzać na nim! Po kilku użyciach, wlejmy roztwór 2 szklanek wody i jednej octu i nastawmy parowar na 15-20 minut. Potem dolejmy wrzątku i zostawmy na 2 godziny. Wylejmy i opłuczmy.