Jak doczyścić przypalony garnek? Oto najlepsze sposoby

Chwila nieuwagi, przypalona potrawa i dno garnka, zamienione w czarną plamę. To już koniec? Spokojnie. Są na to domowe sposoby.

article cover
123RF/PICSEL

Jak doczyścić przypalony garnek? Oto najlepsze sposoby

Ocet

Do garnka wlej roztwór wody z octem, doprowadź do wrzenia. Następnie zostaw mieszankę w garnku na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie tego czasu umyj naczynie gąbką.
Woda gazowana

Ten sposób doskonale sprawdzi się, przy czyszczeniu teflonowych powierzchni. Do garnka wlej butelkę gazowanej wody mineralnej, doprowadź do wrzenia. Podgrzany dwutlenek węgla powinien szybko poradzić sobie z zanieczyszczeniami.
Proszek do pieczenia

Napełnij garnek wodą i wsyp saszetkę proszku do pieczenia. Odstaw na 12 godzin. Po tym czasie spalenizna powinna dać się łatwo usunąć zwykłą gąbką do mycia naczyń.
Soda oczyszczona i sól kuchenna

5 łyżek sody oczyszczonej lub soli wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, tak by powstała gęsta papka. Następnie nałóż mieszankę na zbrudzone miejsca i pozostaw na kilka godzin. Po upływie tego czasu, umyj garnek gąbką do mycia naczyń.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas