Reklama

Jak nie marnować żywności

Nie rób zapasów, jeśli do sklepu masz kilka kroków. Na zakupy nie chodź głodna: wtedy kupuje się za dużo! Oto jeszcze kilka cennych wskazówek!

Sprawdzaj w sklepie, czy nie latają mole, oglądaj opakowania mąk, kasz, makaronów. Gdy bowiem mole zagnieżdżą się w domu, trzeba będzie wyrzucić wszystko z szafek!

Najpierw zużywaj artykuły, których data przydatności do spożycia mija najwcześniej - takie wystawiaj w lodówce "na pierwszej linii", by je szybciej wykorzystać. Ograniczysz w ten sposób wyrzucanie nieświeżych produktów.

Przechowuj jedzenie tak, jak zaleca producent. Jeśli to możliwe, wybieraj artykuły w opakowaniach, które można ponownie zamknąć.

Reklama

Ważne jest, jak ustawiasz produkty w lodówce. Na dole, gdzie jest najchłodniej, układaj mięso i ryby. Owoce i warzywa wkładaj do szuflad - koniecznie wyjęte z foliowych opakowań, bo w nich psują się szybciej.

Nadmiar pożywienia najlepiej zamrozić. W zamrażalniku można przechować niemal wszystko: zupę, sosy, a nawet pieczywo, którego wyrzuca się najwięcej.

Kombinuj!
Resztki z obiadu przerabiaj na zapiekanki na kolację, sałatki, itp.

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy