Jak przechowywać truskawki?
Regulują poziom cukru, dbają o serce, wspierają odchudzanie, zapobiegają obrzękom, koją nerwy. Tak działają truskawki. Jak je przygotować do podania?
Owoce te są bardzo nietrwałe, szybko tracą jędrność, smak, a także cenne witaminy. W lodówce można je przechowywać wyłącznie nieumyte. Woda, zwłaszcza długie moczenie, powoduje, że truskawki stają się miękkie i gąbczaste. Nie należy ich także trzymać w plastikowych woreczkach albo zamkniętych pojemnikach. Świeże, nieumyte, nieuszkodzone truskawki można ułożyć w płaskim pojemniku i przechowywać na górnej półce w lodówce. Następnie należy je wyjąć przynajmniej pół godziny przed podaniem, bo niska temperatura osłabia ich aromat i smak.
Truskawki najlepiej umyć tuż przed spożyciem, a szypułki usunąć po umyciu, tuż przed podaniem. Dojrzałe, świeże, nieuszkodzone i osuszone owoce można także zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. W takiej formie nie tracą witamin i prozdrowotnych przeciwutleniaczy.
Świeże i mrożone truskawki warto polecić każdemu, od juniora do seniora. Spożywane regularnie mogą wspomagać leczenie wielu dolegliwości: truskawki to przebogata skarbnica witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy mogą się nimi cieszyć i jeść je do woli. Kto powinien uważać, spożywać ich niewiele lub zrezygnować całkowicie?
Zobacz także: