Jak przechowywać żywność
Przedstawiamy pięć głównych zasad przechowywania jedzenia w lodówce. Warto się z nimi zapoznać.
Wędliny paczkowane
Po otwarciu przepakuj je w papier. W plastikowych opakowaniach (torebkach, pudełkach) zdecydowanie szybciej się psują.
Sery
Nie przechowuj ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dłużej zachowają świeżość jeśli mogą "oddychać". Idealne są dla nich pojemniki z regulowaną dziurką w środku. Jeśli ser jest na tacce, po otworzeniu lekko odchyl folię.
Sery białe najlepiej przechowuj w szklanym pojemniku lub miseczce.
Kapusta kiszona
Jeśli kupiłaś ją w torebce lub plastikowym wiaderku, przepakuj ją do słoika i szczelnie zakręć lub do szklanej miseczki i przykryj talerzykiem. Kwaśne produkty mogą wchodzić z plastikiem w szkodliwe reakcje.
Jaja, jogurty, wędliny, ciasta
Umieszczaj je na środkowych lub wyższych półkach. Temperatury panujące w tej części lodówki (4-8°C) są najlepsze dla tego typu produktów. Świeże mięso i ryby Przechowuj je na dolnej półce (nad szufladami do warzyw i owoców). To najzimniejsze miejsce w lodówce.
Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Masło, wędliny, sery układaj więc z brzegu półek. Dzięki temu od razu je wyjmiesz - skrócisz czas otwarcia drzwi lodówki (to wpływa na jej energooszczędną pracę).
Zobacz także: