Jak ubić idealną pianę?

Wiele ciast jest uzależnionych od jej konsystencji. Naleśniki, do których dodajemy ubitą pianę, są wyśmienite. Co zrobić, aby biała masa nie odrywała się od dna?

Warto schłodzić naczynie, w którym ubijamy białko
Warto schłodzić naczynie, w którym ubijamy białko123RF/PICSEL

Przede wszystkim białka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Jeśli jajka ogrzały się do temperatury pokojowej, włóż je na 10 minut do zamrażalnika. 

Dokładnie oddziel białka od żółtek. Jeśli odrobina żółtka dostanie się do białka, usuń je za pomocą ręcznika papierowego.

Piana wciąż nie chce się ubić? Dodaj kilka kropli soku z cytryny lub szczyptę soli.

Zobacz także: 

Emilian Kamiński o trudnym czasie izolacjiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas