Jak wybrać odpowiednią deskę kuchenną?

Ważne jest nie tylko, co kroisz, ale także na czym. Od rodzaju deski w dużym stopniu zależy ostrość twojego noża.

Drewniana deska do krojenia nie zniszczy twoich noży
Drewniana deska do krojenia nie zniszczy twoich noży123RF/PICSEL

Drewniane

Drewniana to dobry wybór. To ona jest najczęściej spotykaną w naszych kuchniach. Jest piękna i nie tępi ostrzy. Nie jest też, wbrew opinii, siedliskiem bakterii.

Drewno ma właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza bukowe, orzechowe i dębowe. Może jednak się odbarwiać.

Plastikowe

Plastikowe także są bezpieczne dla noży. W nacięciach osiedlają się wprawdzie bakterie, ale takie deski można myć w zmywarce.

Najczęściej są lekkie i trwałe, jednak szybko pojawiają się zarysowania.

Szklane

Szklane i kamienne nadają się do serwowania, nie do krojenia. Są łatwe w czyszczeniu i ozdabiają kuchnie. Przy szklanych trzeba uważać, żeby się nie rozbiły.

Zobacz także:

Co Rafał Cieszyński szepcze do ucha Marcie Wierzbickiej?Styl.pl/materiały prasowe
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas