Jak wybrać odpowiednią deskę kuchenną?
Ważne jest nie tylko, co kroisz, ale także na czym. Od rodzaju deski w dużym stopniu zależy ostrość twojego noża.
Drewniane
Drewniana to dobry wybór. To ona jest najczęściej spotykaną w naszych kuchniach. Jest piękna i nie tępi ostrzy. Nie jest też, wbrew opinii, siedliskiem bakterii.
Drewno ma właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza bukowe, orzechowe i dębowe. Może jednak się odbarwiać.
Plastikowe
Plastikowe także są bezpieczne dla noży. W nacięciach osiedlają się wprawdzie bakterie, ale takie deski można myć w zmywarce.
Najczęściej są lekkie i trwałe, jednak szybko pojawiają się zarysowania.
Szklane
Szklane i kamienne nadają się do serwowania, nie do krojenia. Są łatwe w czyszczeniu i ozdabiają kuchnie. Przy szklanych trzeba uważać, żeby się nie rozbiły.
Zobacz także: