Jak wyczyścić piekarnik na błysk?
Często brakuje ci czasu, siły albo nie pamiętasz o tym, aby myć go po każdorazowym użyciu. Jak najlepiej to zrobić?
Od czego zacząć
Zanim przystąpisz do mycia, okruchy, np. po pieczeniu ciasta, zmieć szczotką. Wyjmij wszystkie półki i namocz je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, pozostawiając w zlewie, misce lub brodziku.
Ocet
Chcesz tylko odświeżyć piekarnik lub nie dopuścić do zaschnięcia resztek jedzenia? Użyj mieszanki wody i octu (w proporcji 1:1) albo przetrzyj szmatką z samym octem. Aby wyczyścić zapuszczony ruszt, zanurz go na trzy godziny w miseczce z wrzątkiem i octem (1:4).
Papka z sody
Jeżeli piekarnik jest przypalony, przygotuj miksturę. Zmieszaj cztery łyżeczki sody oczyszczonej, łyżkę octu i wody tak, aby otrzymać miękką papkę. Dużo starsze, zabrudzone miejsca dodatkowo przetrzyj solą, która usunie stwardniałe zanieczyszczenia.
Nałóż mieszankę na całość ściereczką lub szczoteczką do zębów i pozostaw na chwilę. W tym czasie umyj przygotowane wcześniej półki, a w razie potrzeby spryskaj je octem przelanym do atomizera. Po kilku minutach rozetrzyj papkę w całym piekarniku, dodając trochę wody lub octu. Po usunięciu zaschniętych, chropowatych miejsc umyj go wilgotną szmatką.
Folia aluminiowa
Gdy z powodu silnych zabrudzeń nie jesteś w stanie pozbyć się spalenizny, wyłóż folią dno piekarnika. Potem używaj go jak zwykle. Zanieczyszczenia wkrótce zmienią się w popiół, który usuniesz zmiotką lub wilgotną ściereczką.
Zobacz także: