Jak wywabić plamy z owoców?
Wystarczy chwila nieuwagi, aby zabrudzić ulubione ubranie sokiem z owoców. Bez paniki, plamę da się usunąć. Warunek?
Musimy działać natychmiast. Jeśli sięgniemy po sprawdzone domowe środki: ocet, sodę oczyszczoną czy sok z cytryny, istnieje duża szansa, że po plamie nie zostanie żaden ślad.
Sok z jagód
Skutecznym sposobem na poradzenie sobie z ciemną plamą po jagodach jest moczenie ubrania w roztworze kwasku cytrynowego. Do miski z letnią wodą wsyp duże opakowanie kwasku i pozostaw w niej ubranie przynajmniej na godzinę (albo dłużej, w zależności od potrzeb). Plamy z jagód można także usunąć, mocząc zabrudzoną tkaninę w roztworze z octu.
W przypadku świeżych plam wystarczy przygotować mieszankę octu i wody (1:2). Zaschnięte plamy moczymy z kolei w mocniejszym roztworze - 1:1. Ubranie pozostawiamy mniej więcej na 1-2 godziny.
Z wiśni i porzeczek
Połóż zaplamione miejsce na folii lub ceracie (by plama z owoców nie przeniknęła na inne części ubrania) i nałóż na nie kwaśne mleko. Kiedy wyschnie, zdrap grudki i znów polej zsiadłym mlekiem. Rób tak aż do skutku (niekiedy czynność trzeba powtarzać 3-4 razy).
Jeśli tkanina jest biała, możesz potem wyprać ją w wybielaczu. W szczególności uważaj na plamy z soku z jabłek i gruszek. Są zdradliwe: choć bezpośrednio po zachlapaniu ubrania ich nie widać, potem mogą pojawić się w postaci żółtawych zacieków. Dlatego, zaraz po zaplamieniu, wywab je octem, solą lub sokiem z cytryny.