Jak zbierać grzyby?
Wrzucaj do koszyka tylko te, co do których masz pewność, że są jadalne. Stosuj się do sprawdzonej zasady grzybiarzy: Nie znasz, nie zbieraj!

123RF/PICSEL
Jak zbierać grzyby?
Wrzucaj do koszyka tylko te, co do których masz pewność, że są jadalne. Stosuj się do sprawdzonej zasady grzybiarzy: Nie znasz, nie zbieraj!

Najlepsze średnie Zostaw w lesie zbyt młode oraz stare okazy. Pierwszym pozwól urosnąć i w pełni się wykształcić, aby łatwiej odróżnić jadalne od trujących. Stare grzyby są niesmaczne, a po przekrojeniu często także robaczywe. Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, weź ze sobą do lasu atlas grzybów. Od razu będziesz mogła sprawdzić, co znalazłaś. 123RF/PICSEL

Tych nie myj Prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy i innych grzybów rurkowych nie wkładaj do wody. Znajdujące się pod kapeluszem kanaliki chłoną ją jak gąbka. Nie usmażysz mokrego grzyba. W wyciekającym płynie raczej się udusi lub ugotuje. Aby zachował swój smak, aromat i chrupkość, musi być suchy. Wystarczy więc wytrzeć kapelusze i trzonki wilgotną ściereczką. Uwaga! Jeśli przeznaczasz grzyby do suszenia, oczyść je na sucho. Najłatwiej zrobisz to pędzelkiem z twardego włosia lub szczoteczką do zębów. 123RF/PICSEL

Zasyp mąką Grzyby blaszkowe (kurki, gąski, rydze) trudno oczyścić tak, aby po ugotowaniu piasek nie zgrzytał w zębach. Na szczęście jest na to sposób. Omiecione wstępnie grzyby włóż do sitka albo durszlaka i przelej zimną wodą. Następnie przełóż do miski i posyp 3–4 łyżkami mąki (w zależności od ilości grzybów). Ostrożnie mieszaj dłońmi, aby wszystkie oblepiły się mąką, zwłaszcza część z blaszkami. Ponownie przełóż na sito i wypłucz pod kranem w zimnej wodzie. Piasek i ściółka spłyną razem z mąką. 123RF/PICSEL

Wrzucaj do koszyka Jest przewiewny i przestronny. Grzyby się w nim nie pogniotą i nie zaparują. Możesz także zbierać je do papierowej albo płóciennej torby, ale nigdy do foliowej reklamówki. Trzymane przez kilka godzin w folii, nawet jadalne mogą zaszkodzić. Zaparzają się bowiem i wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia, toksyczne substancje. Jeśli wzięłaś do lasu tylko foliową torbę, po powrocie od razu wyjmij z niej grzyby. 123RF/PICSEL

Oczyść je w lesie Wstępne czyszczenie zrób na miejscu. Ze świeżo zebranych, suchych kapeluszy łatwo usuniesz ściółkę, mech, zeschnięte liście i igły. W domu będzie trudniej, bo grzyby nawet w koszyku czy papierowej torebce lekko zwilgotnieją i strzępki roślin mocno do nich przylgną. Zaopatrz się w specjalny scyzoryk dla grzybiarzy, który na drugim końcu trzonka ma szczoteczkę z twardego włosia. Łatwo zmieciesz nią resztki ściółki. 123RF/PICSEL

Dobrze posól Innym skutecznym sposobem na pozbycie się piasku spomiędzy blaszek jest słona kąpiel. Posyp obficie grzyby solą, zamieszaj, zalej wrzątkiem i ponownie zamieszaj łyżką. Odcedź i powtórz zabieg jeszcze 1-2 razy. Słona, gorąca woda sprawi, że piasek opadnie na dno. Jeśli chcesz grzyby usmażyć, po umyciu rozłóż je na papierowym ręczniku, aby obeschły. Do zupy, sosu i duszenia mogą być mokre. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL