Kalarepa

Jeśli teraz wysadzimy późne odmiany w ogrodzie, to zbierzemy je w październiku.

Kalarepa
Kalarepa123RF/PICSEL

Odmiana średnio późna powinna trafić już do ogrodu. Wysadzamy Alkę o ciemnofioletowym kolorze miąższu. Zbierać będziemy ją we wrześniu lub na początku października. Bardzo dobrze nadaje się do zamrażania na zimę, utrzymuje dużą zawartość witamin E, H, K, U, oraz prowitaminy A, soli mineralnych, wapnia i żelaza.

Sadząc w ogrodzie z rozsady, pamiętajmy o zachowaniu odstępów 30x40 cm w ziemi próchniczej, dobrze nawilżonej, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego (pH od 5,5 do 6,8). Na jednym metrze kwadratowym rosnąć powinno najwyżej do 18 roślin.

Kalarepa będzie dobrze rosła na słonecznym stanowisku przy temperaturze 12-18ºC. Nie ma znaczenia, czy jest ono osłonięte przed wiatrem, byle ziemia nie przesuszała się od niego.

Zbierając jesienią kalarepę, wyrywajmy roślinę razem z korzeniami. Łodygę powinno się ucinać tuż pod zgrubieniem. Do spożycia nadają się też liście i łodygi, bo można je smażyć i podawać do obiadu jako dodatek do mięs.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas