Mazurek z masą czekoladową

Mazurki to specjalność wielkanocnej kuchni polskiej. Ozdabia się je lukrem, migdałami, bakaliami czy konfiturami.

Mazurek z masą czekoladową
Mazurek z masą czekoladową123RF/PICSEL

Przygotowanie ciasta półkruchego:

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk.

Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i dodać zimne masło. Posiekać całość nożem. Dodać proszek do pieczenia, jajka i śmietanę. Szybko zagnieść.

Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i rozłożyć na blasze. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.

Przygotowanie masy:

Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i zmielić.  Czekoladę zetrzeć na tarce.

Zagotować wodę z cukrem, do gorącego syropu wrzucić migdały i czekoladę.

Energicznie wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

Dodać masło i utrzeć na gładką masę.

Masę wyłożyć na ciasto, można całość udekorować migdałami.

Zobacz także:

Ewa gotuje: Sernik kokosowy bez pieczeniaPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas