Mazurek z masą czekoladową
Mazurki to specjalność wielkanocnej kuchni polskiej. Ozdabia się je lukrem, migdałami, bakaliami czy konfiturami.
Przygotowanie ciasta półkruchego:
Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk.
Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i dodać zimne masło. Posiekać całość nożem. Dodać proszek do pieczenia, jajka i śmietanę. Szybko zagnieść.
Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i rozłożyć na blasze. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Przygotowanie masy:
Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Zagotować wodę z cukrem, do gorącego syropu wrzucić migdały i czekoladę.
Energicznie wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Dodać masło i utrzeć na gładką masę.
Masę wyłożyć na ciasto, można całość udekorować migdałami.
Zobacz także: