Na pękające naczynka
Pękające naczynka są zmorą wielu kobiet. Czerwone pajączki na twarzy pojawiają się, gdy pijesz gorącą herbatę, jesz pikantne danie lub bardzo się denerwujesz. Są często skutkiem zaburzeń hormonalnych albo złego krążenia.
Wpływ mają także czynniki atmosferyczne, zwłaszcza duże wahania temperatury i zbyt intensywne opalanie się. Kruchość naczynek jest często dziedziczna. Jak dbać o taką cerę?
Skóra naczynkowa jest cienka i wrażliwa. Każdy błąd w jej pielęgnacji zemści się kolejnymi pajączkami. Do oczyszczania dobre są tzw. płyny micelarne, ewentualnie letnia woda - przegotowana lub mineralna. Unikaj preparatów z alkoholem, mentolem, glikolem i mocznikiem.
Używaj wyłącznie delikatnych kosmetyków. Dobre będą kremy z ekstraktem z miłorzębu japońskiego. Uszczelniają one ścianki naczynek i poprawiają ich elastyczność. Z kolei wyciąg z oczaru wirginijskiego działa ściągająco i przeciwzapalnie. Szukaj też kremów z witaminą C i rutyną. Kruchość naczynek zmniejsza także wyciąg z kasztanowca, a wit. K zapobiega wylewom podskórnym. Krem na dzień powinien mieć filtry przeciwsłoneczne.
Rozszerzone naczynka możesz zatuszować makijażem. Na zaczerwienione miejsca nałóż zielony korektor. Delikatnie go rozprowadź i nanieś podkład w naturalnym kolorze. Gdy naczynek jest dużo, użyj zielonej bazy pod makijaż. Na koniec muśnij skórę sypkim pudrem. Nada on cerze jedwabisty, matowy wygląd. Puder powinien być transparentny (czyli bezbarwny, ale nadający cerze świetlistość) albo w odcieniach brązu.
Unikaj odcieni różowych. Zwróć uwagę na dietę. Unikaj pikantnych i ostrych dań. Całkowicie zrezygnuj z takich przypraw jak pieprz, cynamon czy imbir. Jedz za to dużo cytrusów. Doskonale uszczelniają naczynka witaminy C, A i K zawarte w szpinaku, rzepie, kapuście, sałacie brokułach, porze, czerwonej papryce i groszku.
Rozszerzone naczynka możesz zlikwidować u lekarza lub kosmetyczki. Stosuje się naświetlania niebieskim światłem i zabiegi jonoforezy. Najbardziej szpecące popękane naczynka zamyka się prądem wysokiej częstotliwości.