Reklama

Naczynia i przybory z drewna

Są piękne i ekologiczne. Wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji.

1. Kuchenne deski, łopatki i łyżki z drewna koniecznie przed użyciem zaimpregnuj. W tym celu przetrzyj je olejem, np. rzepakowym, i pozostaw do wyschnięcia. Następnie umyj i wysusz.

2. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, np. po siekaniu czosnku, natrzyj deskę przekrojoną cytryną lub polej ją octem. Potem umyj i opłucz wodą.

3. Ozdobne misy, moździerze i inne naczynia z egzotycznego drewna zakonserwuj olejem mineralnym lub wazeliną. Nie używaj jadalnego, bo jełczeje.

4. Nigdy nie zostawiaj naczyń dłużej w wodzie, ponieważ drewno pęcznieje i wypacza się. Jeśli są brudne, wyszoruj je mieszaniną soli i soku z cytryny, a potem szybko opłucz.

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy