Najczęstsze błędy, jakie popełniamy w kuchni

article cover
123RF/PICSEL

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy w kuchni

6. Niewystarczająca higiena rąk Aby zachować odpowiednią higienę w kuchni należy pamiętać o jak najczęstszym, dokładnym myciu rąk nie tylko przed rozpoczęciem i po zakończeniu przygotowywania posiłków, ale też w trakcie.
6. Niewystarczająca higiena rąk Aby zachować odpowiednią higienę w kuchni należy pamiętać o jak najczęstszym, dokładnym myciu rąk nie tylko przed rozpoczęciem i po zakończeniu przygotowywania posiłków, ale też w trakcie. 123RF/PICSEL
5. Nieporządek w lodówce Odpowiednie rozmieszczenie produktów w lodówce również ma ogromny wpływ na zachowanie higieny. Mięso i ryby powinny być przechowywane na dolnej półce, która jest najchłodniejszym miejscem w lodówce. Jeśli okaże się, że produkty te nie są wystarczająco dobrze zapakowane, takie rozmieszczenie zabezpieczy też przed ściekaniem płynów na pozostałą żywność. Produkty powinny być rozmieszczone luźno, by zabezpieczyć odpowiednią cyrkulację powietrza. Lodówkę należy regularnie myć, a zachowanie higieny ułatwią antybakteryjne maty.
5. Nieporządek w lodówce Odpowiednie rozmieszczenie produktów w lodówce również ma ogromny wpływ na zachowanie higieny. Mięso i ryby powinny być przechowywane na dolnej półce, która jest najchłodniejszym miejscem w lodówce. Jeśli okaże się, że produkty te nie są wystarczająco dobrze zapakowane, takie rozmieszczenie zabezpieczy też przed ściekaniem płynów na pozostałą żywność. Produkty powinny być rozmieszczone luźno, by zabezpieczyć odpowiednią cyrkulację powietrza. Lodówkę należy regularnie myć, a zachowanie higieny ułatwią antybakteryjne maty. 123RF/PICSEL
4. Popękane kubki i talerze Uszkodzone części zastawy stołowej natychmiast wyrzuć. Szczeliny i pęknięcia to miejsca, w których mogą gromadzić się bakterie.
4. Popękane kubki i talerze Uszkodzone części zastawy stołowej natychmiast wyrzuć. Szczeliny i pęknięcia to miejsca, w których mogą gromadzić się bakterie. 123RF/PICSEL
3. Niezmieniane kuchenne ręczniki Nie ściągnęły na siebie takiej uwagi, jak myjki do naczyń, ale one również mogą stać się siedliskiem bakterii, jeśli nie wymienia się ich odpowiednio często. Pierz ręczniki co 3-5 dni w wysokiej temperaturze. W wielu sytuacjach możesz je zastąpić ręcznikami papierowymi.
3. Niezmieniane kuchenne ręczniki Nie ściągnęły na siebie takiej uwagi, jak myjki do naczyń, ale one również mogą stać się siedliskiem bakterii, jeśli nie wymienia się ich odpowiednio często. Pierz ręczniki co 3-5 dni w wysokiej temperaturze. W wielu sytuacjach możesz je zastąpić ręcznikami papierowymi. 123RF/PICSEL
2. Gąbeczki pełne bakterii Gąbki do mycia naczyń to dla bakterii doskonałe miejsce do życia. Badania wykazały, że często bywają one jednym z najbardziej niehigienicznych elementów w domach. Aby temu zapobiec, gąbki należy często wymieniać i nie stosować tej samej gąbki do mycia naczyń i zlewu oraz innych powierzchni kuchennych.
2. Gąbeczki pełne bakterii Gąbki do mycia naczyń to dla bakterii doskonałe miejsce do życia. Badania wykazały, że często bywają one jednym z najbardziej niehigienicznych elementów w domach. Aby temu zapobiec, gąbki należy często wymieniać i nie stosować tej samej gąbki do mycia naczyń i zlewu oraz innych powierzchni kuchennych. 123RF/PICSEL
1. Jedna deska do wszystkiego Kroisz warzywa i surowe mięso na tej samej desce? To ogromny błąd. W szczelinach i mikroporach mogą rozwijać się groźne dla zdrowia bakterie, dlatego ze względów higienicznych lepiej szybko zrezygnuj z tego zwyczaju. Zaopatrz się przynajmniej w trzy deski: do mięs, do warzyw oraz do chleba. Wybierz deski o różnych kształtach i oznacz do czego służą, aby domownicy mogli je łatwo rozpoznać i używać zgodnie z przeznaczeniem. W gastronomii deski do różnych typów produktów oznacza się kolorami. Możesz wykorzystać ten pomysł.
1. Jedna deska do wszystkiego Kroisz warzywa i surowe mięso na tej samej desce? To ogromny błąd. W szczelinach i mikroporach mogą rozwijać się groźne dla zdrowia bakterie, dlatego ze względów higienicznych lepiej szybko zrezygnuj z tego zwyczaju. Zaopatrz się przynajmniej w trzy deski: do mięs, do warzyw oraz do chleba. Wybierz deski o różnych kształtach i oznacz do czego służą, aby domownicy mogli je łatwo rozpoznać i używać zgodnie z przeznaczeniem. W gastronomii deski do różnych typów produktów oznacza się kolorami. Możesz wykorzystać ten pomysł. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?