Nakarm włosy
Białka, minerały, witaminy. Ich niedobory szybko odbijają się na kondycji włosów. Których składników potrzebują?
Podstawowym budulcem włosów jest białko-keratyna
Dlatego właśnie dostarczanie organizmowi protein to sposób na pielęgnację od wewnątrz. Szczególnie ważne są dla włosów cysteina i metionina: to aminokwasy, które są głównym składnikiem keratyny.
Źródłem cysteiny są mięso wołowe i drobiowe, fasola, soczewica, soja, a także mleko. Z kolei metionina znajduje się w rybach, parmezanie, pestkach dyni, nasionach lnu i słonecznika oraz w mięsie.
Witaminy chronią włosy przed czynnikami zewnętrznymi, ale nie tylko!
Witamina A, czyli znany z kremów do twarzy retinol, wpływa na prawidłowy metabolizm komórek macierzy włosa. Bez witaminy A włosy stają się suche i łamliwe. Dlatego pij mleko, jedz sery, jaja, pomidory i paprykę.
Witamina B uczestniczy w procesach fizjologicznych wzrostu włosów. Znajdziesz ją w jogurtach, brokułach i wątróbkach. Witamina E (której źródłem są oleje, zboża i migdały) chroni włosy przed wolnymi rodnikami, a witamina H, czyli biotyna (zawierają ją orzechy, sardynki, szpinak) zabezpiecza przed łysieniem i siwieniem.
Pamiętaj o cennych minerałach
One gwarantują włosom prawidłowy rozwój. Jedz więc produkty zbożowe (dla krzemu), cebulę i czosnek (mają siarkę), ryby (źródło cynku) oraz buraki i czarną porzeczkę (zawierają żelazo). Aby wzmocnić włosy osłabione, warto sięgnąć po suplementy.
Zobacz także: