Nawóz z pokrzyw
Ten ekologiczny nawóz dla kwiatów i warzyw zawiera dużo azotu, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Nawóz z pokrzyw
To on wzmacnia rośliny i przyspiesza ich wzrost. Zbierz kilogram świeżych, najlepiej młodych pokrzyw (jeśli kwitną, odetnij kwiatostany).
Potnij pokrzywy i zalej w plastikowym (nie metalowym!) wiadrze 10 litrami wody. Przykryj gazą, nie zakrywaj wiadra pokrywką. Postaw na dwa tygodnie w ustronnym miejscu (gnojówka brzydko pachnie). Codziennie mieszaj.
Odcedź pokrzywy i rozcieńczonym nawozem (litr na 10 litrów wody) co dwa tygodnie podlewaj rośliny. Nawozem z pokrzyw możesz nawozić większość warzyw (zwłaszcza pomidory i dyniowate). Nie nadaje się do nawożenia cebuli, czosnku i roślin strączkowych. Nie stosuj go też do kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów oraz drzew owocowych.
Zobacz także: