Nie wyrzucaj łupin z pestek dyni
Dynia to prawdziwe jesienne złoto. Pomarańczowy miąższ, z którego można przygotować pyszne dania, i pełne zdrowych składników pestki, po zjedzeniu których zostaje kupka łupinek. Czy rzeczywiście powinniśmy je wyrzucać?
To wewnętrzna część łupiny zawiera najwięcej kukurbitacyny, czyli prawdziwego pogromcy pasożytów. Kukurbitacyna jest toksyczna dla pasożytów i drobnoustrojów, ale bezpieczna dla człowieka, ponieważ nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Pomaga pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkie, lamblii.
Łupinki to również bogactwo błonnika pokarmowego i cynku. Niełuskane pestki są o 20 uboższe w kalorie i mają o 60 proc więcej błonnika. Porcja niełuskanych pestek dostarczy też o 25 proc. więcej cynku.
Czy zatem powinno się je jeść? Łupiny z pestek dyni są jadalne, ale u osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym mogą wywołać podrażnienia, bóle brzucha, a nawet biegunki. Do tego łuski są twarde i raczej trudno mówić o czerpaniu przyjemności z takiej przekąski. Istnieje jednak dobry sposób na wprowadzenie łusek do diety - to oczyszczający koktajl błonnikowy.
Dokładnie zmiel po łyżce stołowej niełuskanych pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego (można też dodać nasiona ostropestu plamistego). Proszek przesyp do blendera, dodaj łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, niewielką ilość wody (tak, aby przykryła zmielone nasiona). Dodaj ulubione owoce lub warzywa (np. seler naciowy, jabłka, kiwi, pomarańcze) i zmiksuj na gładką papkę. Rozcieńcz wodą i gotowe! Spożywaj zaraz po przygotowaniu.
Zmielone na proszek łuski z pestek dyni można dodawać do zielonych koktajli, smoothie i musli.
Pamiętaj, że przy zwiększonej podaży błonnika, należy pić dużo płynów.
Jak wykorzystać łupinki z pestek dyni w ogrodzie>>
Mielone łupinki jako dodatek do żywności nie bardzo trafiają ci do przekonania?
Łuski z pestek możesz wykorzystać w ogrodzie do ściółkowania.
Jeśli wzbogacisz ściółkę łupinkami, możesz zapomnieć o wszelkiego rodzaju szkodliwych mikroorganizmach, które mogą wywoływać gnicie, pleśń i mączniak prawdziwy.
Łupinki w glebie zablokują rozwój infekcji grzybiczych, dzięki czemu rośliny będą rosły zdrowe i silne.
Poprawią też strukturę gleby. Łuski nasion idealnie nadają się do spulchniania zbitej i ciężkiej gleby. Dzięki łusce podłoże staje się luźniejsze, co przyczynia się do lepszego przenikania wilgoci i tlenu do systemu korzeniowego.
Łuska z pestek dyni będzie wpływać alkalizująco na glebę, nie należy jej więc stosować wokół roślin wymagających kwaśnego środowiska. Świetnie sprawdzi się we wszystkich tych miejscach, w których chcemy odkwasić glebę.
Sztuczki, które sprawią, że dynia będzie jeszcze smaczniejsza!