Niechciane sąsiedztwo
Jabłek i melonów nie kładź obok sałaty i ogórków, bo szybciej się starzeją. Jakich zasad należy jeszcze przestrzegać układając owoce w kuchni?
Banany powinny leżeć w temperaturze pokojowej (wiosną i latem uważaj, by nie padało na nie słońce). Podczas przechowywania w lodówce ich skóra ciemnieje. Gdy zależy ci na tym, żeby szybko nie dojrzały, rozdziel je z kiści i nie kładź obok jabłek lub gruszek. Możesz też owinąć ich ogonki przezroczystą folią spożywczą.
Cytrynę owiń w aluminiową folię spożywczą, wówczas możesz ją przechowywać w lodówce od 10 dni do nawet 3 tygodni.
Jabłek i melonów nie kładź z sałatą i ogórkami, bo w ich towarzystwie szybciej żółkną.
Pomidory wolniej będą dojrzewać, jeśli kupisz je z szypułkami i ułożysz je tak, by szypułki były na górze.
Brokuły przechowuj zanurzone głąbem w szklance wody. Dodatkowo możesz je przy - kryć lub owinąć wilgotną ściereczką. Tak samo przechowuj szparagi.
Jeśli chcesz, by zielonkawy banan w ciągu nocy dojrzał, włóż go do papierowej torebki z jabłkami - wydzielają one gaz (etylen) przyspieszający dojrzewanie innych owoców. Ten sam sposób możesz zastosować, gdy zależy ci, by awokado szybciej zmiękło.
Co ciekawe, etylen wydzielany przez jabłka zapobiega kiełkowaniu ziemniaków. Dlatego w miejscu, gdzie przechowujesz ziemniaki warto położyć 2-3 owoce.=
Zobacz także: