Niezwykłe zastosowanie... ziemniaka
Nie tylko do jedzenia...
Odświeży sztućce ze stali nierdzewnej
Zmatowiałe sztućce włóż na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki. Potem sztućce starannie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
Zlikwiduje wyświecenia na tkaninie po żelazku
Obierz ze skórki 3 ziemniaki, zetrzyj je na tarce (jak na placki ziemniaczane), a otrzymaną pulpę nałóż na wyświecone miejsca. Przez kilka minut energicznie szoruj szczoteczką do rąk. Resztki ziemniaczanej pulpy usuń, tkaninę wysusz i wyczyść ją suchą szczotką.
Wypierze delikatne ciemne jedwabie
Obierz i zetrzyj na tarce 3-4 ziemniaki, dodaj nieco wody (kilka łyżek), zostaw na 2-3 godziny. Odlej sok, pulpę lekko odciśnij przez gazę, w uzyskanym płynie wypierz jedwabną tkaninę.
Pochłonie nadmiar soli w zupie
Do przesolonej zupy wrzuć przekrojonego na pół lub w ćwiartki obranego ziemniaka, po około 10 minutach gotowania wyjmij ziemniaki, które wchłonęły nadwyżkę soli.
Zobacz także: