Oliwa nie tylko do chleba
Jedz ją i nacieraj dłonie
Oliwa nie tylko do chleba
Oliwa - jedna jej łyżka zawiera 15 mg witaminy E. Owoce oliwki zbierane są ręcznie.
Istnieje kilkaset odmian oliwki europejskiej a oliwę z nich wytłaczaną dzielimy na klasy.
Najlepsza wiadomo to extra virgin, 100 procent soku bez procesów chemicznych.
Oliwę znali ludzie od niepamiętnych czasów i obok chleba i wina zajmuje ona jedno z
pierwszych miejsc artykułów, które wytworzył człowiek. Ludzie wykorzystywali oliwę do celów
kosmetycznych, kulinarnych i oświetleniowych W połączeniu z ziołami służyła do leczenia
ran, masażu czy kąpieli. W kościele oliwa jest symbolem walki ze złem.
Oliwę wykorzystujemy w celach kosmetycznych bowiem nie od dziś wiadomo, że wodne rodniki przyśpieszają proces starzenia się skóry a kremy z oliwą, która zawiera dużo
przeciwutleniaczy spowalniają ten proces. Oliwkowa maseczka doskonale nawilży i
regeneruje nie tylko skórę ale i włosy.
Oliwę znajdziemy w szamponach, żelach do rąk, masłach do ciała czy peelingach
Wszystkie te kosmetyki mają za zadanie utrzymać nasze ciało w jak najlepszej kondycji
a jeśli do tego będziemy spożywać oliwę z oliwek np. do sałatek czy sosów efekt będzie
doskonały.
Dobre rady:
Masz przesuszone ręce, zafunduj im kąpiel w ciepłej oliwce.
Rogowacieją ci pięty i łokcie zastosuj na te miejsca peeling własnej produkcji:
zmieszaj oliwę z gruboziarnistą solą i gotowe.