Oliwa nie tylko do chleba

Aktualizacja

Jedz ją i nacieraj dłonie

article cover

Oliwa nie tylko do chleba

Oliwa - jedna jej łyżka zawiera 15 mg witaminy E. Owoce oliwki zbierane są ręcznie.

Istnieje kilkaset odmian oliwki europejskiej a oliwę z nich wytłaczaną dzielimy na klasy.

Najlepsza wiadomo to extra virgin, 100 procent soku bez procesów chemicznych.

Oliwę znali ludzie od niepamiętnych czasów i obok chleba i wina zajmuje ona jedno z

pierwszych miejsc artykułów, które wytworzył człowiek. Ludzie wykorzystywali oliwę do celów

kosmetycznych, kulinarnych i oświetleniowych W połączeniu z ziołami służyła do leczenia

ran, masażu czy kąpieli. W kościele oliwa jest symbolem walki ze złem.

Oliwę wykorzystujemy w celach kosmetycznych bowiem nie od dziś wiadomo, że wodne rodniki przyśpieszają proces starzenia się skóry a kremy z oliwą, która zawiera dużo

przeciwutleniaczy spowalniają ten proces. Oliwkowa maseczka doskonale nawilży i

regeneruje nie tylko skórę ale i włosy.

Oliwę znajdziemy w szamponach, żelach do rąk, masłach do ciała czy peelingach

Wszystkie te kosmetyki mają za zadanie utrzymać nasze ciało w jak najlepszej kondycji

a jeśli do tego będziemy spożywać oliwę z oliwek np. do sałatek czy sosów efekt będzie

doskonały.

Dobre rady:

Masz przesuszone ręce, zafunduj im kąpiel w ciepłej oliwce.

Rogowacieją ci pięty i łokcie zastosuj na te miejsca peeling własnej produkcji:

zmieszaj oliwę z gruboziarnistą solą i gotowe.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas