Ostrza jak brzytwa

Noże, ostrza miksera czy młynka do kawy po pewnym czasie stają się tępe i nie spełniają dobrze swojej funkcji. Spróbujmy więc je naostrzyć.

Pamiętajmy, że noże warto ostrzyć regularnie, po każdej większej pracy kuchennej
Pamiętajmy, że noże warto ostrzyć regularnie, po każdej większej pracy kuchennej123RF/PICSEL

1. Do ostrzenia noży najlepiej użyć zwykłej ostrzałki, tzw. kamienia. Polewamy go wodą i ostrzymy nóż, ustawiając go pod kątem około 15 stopni. Ostrze przeciągamy po kamieniu powolnymi, płynnymi ruchami. Efekt naszego działania sprawdzamy, przecinając kartkę papieru. Lepiej nie dotykać ostrza palcami! Pamiętajmy również, że noże warto ostrzyć regularnie, po każdej większej pracy kuchennej.

2. Nożyczki naostrzymy w ciągu minuty, przecinając nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny. Jeśli nie mamy papieru, możemy ciąć złożony na pół kawałek folii aluminiowej.

3. Aby przywrócić ostrość nożykom młynka do kawy, wsypmy do niego dwie, trzy łyżki surowego ryżu i włączmy urządzenie na około minutę. Po zmieleniu ziaren, wysypmy je i dokładnie wytrzyjmy wnętrze młynka ręcznikiem papierowym. Mąkę ryżową możemy wykorzystać na przykład do smażenia naleśników czy do pieczenia ciasta.

4. Czasem ostrza miksera nie działają prawidłowo, ponieważ mieliliśmy w nim produkty, które je okleiły, np. orzechy czy migdały. Łatwo oczyścimy nożyki, wrzucając do pojemnika garść pokruszonego lodu i dodając trochę wody z mydłem, a następnie włączając mikser na kilka minut na wysokich obrotach. Potem wylewamy wodę i płuczemy pojemnik.

Jak szybko pokroić pomidory - instrukcja wideoStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas