Otrębowa zastawa

Jest ekologiczna, bo produkowana z otrąb owsianych. Możesz ją nawet podgryzać po posiłku. Ma dużo błonnika!

Zastawa stołowa z otrębów sposobem na ekologię. Czy to się u nas przyjmie?
Zastawa stołowa z otrębów sposobem na ekologię. Czy to się u nas przyjmie?Bartosz Krupa/Dzień Dobry TVNEast News

Produkty bogate w błonnik są korzystne dla zdrowia

Pomagają obniżyć stężenie cholesterolu, zapobiegają zaparciom, regulują pracę jelit i usprawniają trawienie, zmniejszając ryzyko nowotworu jelita grubego. Błonnik stabilizuje też poziom cukru we krwi i zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz oczyszcza organizm z toksyn. 

Zalety talerzy i sztućców z otrąb

Zastępują jednorazowe naczynia z papieru lub tworzyw sztucznych, dzięki czemu chronisz środowisko. W ciągu 30 dni ulegają biodegradacji. Poza tym nie tłuką się i można podawać w nich zarówno dania zimne, jak i gorące. Ale uwaga, ciepłe potrawy nakładaj do 15 minut przed ich spożyciem.

Uwaga!

Naczyń z otrąb nie należy stosować do podawania niektórych produktów, m.in. napojów gazowanych, kawy, herbaty oraz zupek typu instant. Nie mogą ich też stosować alergicy, bo talerze zawierają gluten pszenny. 
Zobacz także: 

Katarzyna Popowska to kobieta orkiestra Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas