Parzenie kawy. Poznaj grzechy Polaków

article cover
123RF/PICSEL

Parzenie kawy. Poznaj grzechy Polaków

Badania brytyjskich naukowców wskazują, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy i chroni przed nowotworami. Jednak osoby cierpiące na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy czy trzustki powinny definitywnie wykluczyć ten napój z menu.
Badania brytyjskich naukowców wskazują, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy i chroni przed nowotworami. Jednak osoby cierpiące na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy czy trzustki powinny definitywnie wykluczyć ten napój z menu.123RF/PICSEL
Choć kawa poprawia nasz nastrój i samopoczucie, warto też pamiętać, komu szkodzi. Być może nasze złe samopoczucie po nie nie jest związane ze sposobem przygotowania, ale naszymi zdrowotnymi przeciwskazaniami.
Choć kawa poprawia nasz nastrój i samopoczucie, warto też pamiętać, komu szkodzi. Być może nasze złe samopoczucie po nie nie jest związane ze sposobem przygotowania, ale naszymi zdrowotnymi przeciwskazaniami. 123RF/PICSEL
Nie zawsze kawa nam smakuje. Dlatego przed spróbowaniem nie powinniśmy mieszać napoju łyżeczką. Może się okazać, że jego konsystencja jest idealna. I choć pierwszy łyk może być intensywny, z każdym kolejnym gorycz będzie wytracała na swojej mocy uwalniając kojące aromaty.
Nie zawsze kawa nam smakuje. Dlatego przed spróbowaniem nie powinniśmy mieszać napoju łyżeczką. Może się okazać, że jego konsystencja jest idealna. I choć pierwszy łyk może być intensywny, z każdym kolejnym gorycz będzie wytracała na swojej mocy uwalniając kojące aromaty. 123RF/PICSEL
Od jakiegoś czasu porcelana zeszła na drugi plan. Nie zastanawiamy się nad przeznaczeniem filiżanek, a to poważny błąd. Od grubości ich ścianki zależy np. utrzymanie temperatury ulubionego naparu Polaków. Im grubsza filiżanka, tym dłużej kawa będzie ciepła.
Od jakiegoś czasu porcelana zeszła na drugi plan. Nie zastanawiamy się nad przeznaczeniem filiżanek, a to poważny błąd. Od grubości ich ścianki zależy np. utrzymanie temperatury ulubionego naparu Polaków. Im grubsza filiżanka, tym dłużej kawa będzie ciepła. 123RF/PICSEL
Jeżeli mamy wątpliwości, czy kawa jest świeża, wystarczy ocenić warstwę na powierzchni napoju. Tzw. crema powinna mieć jednolity kolor, przez który przebijają pęcherzyki powietrza.
Jeżeli mamy wątpliwości, czy kawa jest świeża, wystarczy ocenić warstwę na powierzchni napoju. Tzw. crema powinna mieć jednolity kolor, przez który przebijają pęcherzyki powietrza.123RF/PICSEL
Poza tym przed podaniem napoju warto podgrzać filiżankę do temperatury 55 stopni Celsjusza. Nalanie do środka wody w zupełności wystarczy (na kilka sekund). Ważna jest objętość. Idealne proporcje dla kawy espresso to objętość 20-30 mililitrów.
Poza tym przed podaniem napoju warto podgrzać filiżankę do temperatury 55 stopni Celsjusza. Nalanie do środka wody w zupełności wystarczy (na kilka sekund). Ważna jest objętość. Idealne proporcje dla kawy espresso to objętość 20-30 mililitrów. 123RF/PICSEL
Natomiast jeżeli czas parzenie będzie zbyt długi, możemy zaobserwować różną grubość piany, która znajduje się na wierzchu. Idealna crema powinna mieć od dwóch do czterech milimetrów. Dlaczego to takie ważne? Pierwsza warstwa pełni funkcję ochronną dla aromatów ukrytych w filiżance.
Natomiast jeżeli czas parzenie będzie zbyt długi, możemy zaobserwować różną grubość piany, która znajduje się na wierzchu. Idealna crema powinna mieć od dwóch do czterech milimetrów. Dlaczego to takie ważne? Pierwsza warstwa pełni funkcję ochronną dla aromatów ukrytych w filiżance. 123RF/PICSEL
Przebarwienia na kawie oznaczają błędy podczas jej parzenia. Jeżeli parzymy kawę zbyt krótko "pierzynka" na powierzchni jest blada i błyskawicznie znika.
Przebarwienia na kawie oznaczają błędy podczas jej parzenia. Jeżeli parzymy kawę zbyt krótko "pierzynka" na powierzchni jest blada i błyskawicznie znika.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?