Reklama

Piękny kolor bez farby

​Czy wiesz, że domowymi sposobami, bez chemii, możesz przyciemnić albo rozjaśnić włosy? Wybierz więc któryś z naturalnych składników.

Dla blondynek

Sposób na to, jak uzyskać złotawy odcień. 

Odmierz dwie garście suchych łupin cebuli, zalej je litrem wody i zagotuj. Po pięciu minutach wrzenia, odstaw na pół godziny, aż wywar "naciągnie" i nieco wystygnie. Wtedy go przecedź. Polej nim włosy na sam koniec płukania.

W uzyskaniu miodowej tonacji pomoże także korzeń rabarbaru, czyli rzewienia. Zmiel w młynku do kawy tyle korzenia, aby otrzymać dwie garście proszku (możesz też kupić gotowy - 3,50 zł/50 g). Wymieszaj go z sokiem z cytryny oraz trzema łyżkami olejku ze słodkich migdałów (może być oliwa albo żółtko). Dodaj około czterech łyżek wody - powinna powstać półpłynna papka. Odstaw ją na 15 minut. Po tym czasie nałóż miksturę na włosy za pomocą pędzelka. Pozostaw na minimum godzinę - jeśli dłużej będziesz ją trzymać, odcień stanie się bardziej złocisty. Na koniec spłucz.

Reklama

Z miedzianym połyskiem

Jeśli chcesz odświeżyć brązy. 

Marzysz o delikatnym miedzianym odcieniu włosów? Regularnie płucz je w naparze z nagietka lekarskiego. Wystarczy łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem ok. 40 minut. Aby szybciej uzyskać ten efekt, na początku należy stosować płukankę co trzy dni, potem tylko raz na tydzień.

Do włosów o różnych odcieniach brązu warto używać wywarów z cynamonu, goździków, henny czy majeranku. Garść jednego z tych składników zalej litrem wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Miksturę wymieszaj z pięcioma litrami wody i polewaj tym włosy na koniec płukania.

Aby kolor był ciemniejszy

Gdy kolor płowieje i pojawia się siwizna.

Kawa działa jak farba! 6 łyżek mielonych ziaren wsyp do garnka, zalej 500-700 ml wrzątku i gotuj przez kilka minut. Ostudź napar i odcedź. Najpierw zamocz włosy przez około 10 minut w misce z kawową miksturą, a na koniec polej je nią. Następnie układaj fryzurę jak zwykle.

W litrze wrzątku zaparz trzy łyżki czarnej liściastej herbaty. Możesz też dodać dwie łyżki szałwii, która barwi na ciemno. Napar wystudź, spłucz nim włosy i je wysusz.

Aby ciemne kosmyki miały głębszy ton i wspaniały połysk, wykorzystaj wodę, w której wcześniej gotowały się pory. Wywar zlej do butelki i wypłucz nim głowę po myciu.

Rozłup na kawałki trzy garście orzechów włoskich, zalej trzema szklankami wody i gotuj wszystko (łupiny, miąższ) przez 20 minut. Wywar ostudź, odcedź i polej nim włosy (rób to w rękawiczkach, aby ręce nie zafarbowały). Gdy lekko wyschną, spłucz je ponownie - tym razem już czystą wodą.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy