Pomoże sól i… mleko
Na trudne plamy z czekolady najlepsze jest... mleko! A na plamy z wina sól.
Z wina i soków
Ślady po tych produktach najłatwiej usunąć, gdy są świeże. Posypujemy je obficie solą i mocno pocieramy gąbką lub miękką szczoteczką. Zabrudzoną sól strzepujemyi sypiemy na plamę nową warstwę. Następnie pierzemy tkaninę.l
Z czekolady
Z plamami po wyrobach czekoladowych najlepiej poradzi sobie mleko. Zanurzamy w nim zabrudzony obrus czy serwetkę i pozostawiamy na pół godziny. Potem pierzemy w pralce.
Z buraczków
Gdy upadną na obrus, natychmiast zbierzmy je, a plamę wytrzyjmy mokrą szmatką. Jeśli obrus jest bawełniany, polejmy zabrudzone miejsce gorącą wodą. Gdy wykonany został z innego materiału, namoczmy go w zimnej wodzie na całą noc.
Z herbaty i kawy
Świeże plamy zmyjmy ciepłą wodą z kilkoma kroplami gliceryny lub amoniaku. Stare - wodą utlenioną.
2/2016 Rewia