Pomoże sól i… mleko

Na trudne plamy z czekolady najlepsze jest... mleko! A na plamy z wina sól.

Na plamy z wina najlepsza jest sól
Na plamy z wina najlepsza jest sól123RF/PICSEL

Z wina i soków

Ślady po tych produktach najłatwiej usunąć, gdy są świeże. Posypujemy je obficie solą i mocno pocieramy gąbką lub miękką szczoteczką. Zabrudzoną sól strzepujemyi sypiemy na plamę nową warstwę. Następnie pierzemy tkaninę.l

Z czekolady

Z plamami po wyrobach czekoladowych najlepiej poradzi sobie mleko. Zanurzamy w nim zabrudzony obrus czy serwetkę i pozostawiamy na pół godziny. Potem pierzemy w pralce.

Z buraczków

Gdy upadną na obrus, natychmiast zbierzmy je, a plamę wytrzyjmy mokrą szmatką. Jeśli obrus jest bawełniany, polejmy zabrudzone miejsce gorącą wodą. Gdy wykonany został z innego materiału, namoczmy go w zimnej wodzie na całą noc.

Z herbaty i kawy

Świeże plamy zmyjmy ciepłą wodą z kilkoma kroplami gliceryny lub amoniaku. Stare - wodą utlenioną.

2/2016 Rewia

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas