Przypaliło się? I co dalej?

Poznaj skuteczne sposoby na doczyszczenie przypalonego garnka

Dno przypalonego garnka warto zaleć wodą z octem
Dno przypalonego garnka warto zaleć wodą z octem 123RF/PICSEL

Gdy przypalisz garnek, posyp jego dno grubą warstwą soli, skrop wodą (by sól była wilgotna) i pozostaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Możesz też wsypać do garnka dwie łyżki proszku do pieczenia, nalać trochę wody i ją zagotować.

Sodę oczyszczoną  wymieszaj z wodą. Papkę pozostaw na dnie garnka
Sodę oczyszczoną wymieszaj z wodą. Papkę pozostaw na dnie garnka 123RF/PICSEL

Gdy wystygnie, łatwiej usuniesz przypalone resztki jedzenia. Gdy garnek jest naprawdę mocno przypalony, wrzuć do niego tabletkę do zmywarki, nalej około 1-2 cm gorącej wody i pozostaw na noc. Rano wystarczy normalnie umyć garnek, aby błyszczał jak nowy.

Jeśli masz mało czasu, wrzuć tabletkę, nalej trochę wody i gotuj kilkanaście minut.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas