Skuteczne usuwanie osadu w kuchni
Przy czyszczeniu tłustych powierzchni świetnie sprawdza się roztwór amoniaku. Sprzątanie wygląda z nim jak w reklamie. Przecierasz gąbką brudną powierzchnię i to miejsce jest idealnie czyste. Amoniak jest tani, bardzo wydajny i skuteczny. Ma jednak wadę - brzydki zapach. Musisz też uważać na opary amoniaku.
Do czyszczenia kuchennych szafek, okapu, kafelków i blatów przygotuj roztwór: dwie łyżki amoniaku, dwie łyżki octu i jeden litr ciepłej wody. Najlepiej przelej miksturę do pojemnika ze spryskiwaczem. Po krótkiej chwili spryskaną powierzchnię przetrzyj szmatką lub miękkim papierowym ręcznikiem.
Czyszczenie piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temp. 60-65 °C, potem go wyłącz. Na najniższej półce postaw naczynie z wrzątkiem, na najwyższej - naczynie z gorącą wodą i rozpuszczonym w niej amoniakiem. Pozostaw na noc. Otwórz okno. Następnego dnia rano wyjmij wszystkie ruchome części, łącznie z szynami, po których jeżdżą blachy. Umyj je szorstką gąbką zwilżoną wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Tak samo umyj później wnętrze piekarnika.
Amoniak w proszku znajdziesz w sklepach spożywczych w dziale z produktami do pieczenia (obok cukru wanilinowego czy proszku do pieczenia). Kosztuje ok. 1,5 zł/30 g. Wodny roztwór amoniaku, tak zwaną wodę amoniakalną, kupisz w marketach budowlanych. Kosztuje ok. 15 zł/l.
Zobacz także: