Reklama

Reklama

Sposób na mądre gospodarowanie żywnością w Twoim domu

Czy zdarzyło ci się kiedyś wyrzucić coś do jedzenia? Bez wątpienia tak. Resztka śmietany, z którą nie wiadomo, co zrobić, chleb, zepsuty owoc, wędlina, która zbyt długo leżała w lodówce i zaczęła „interesująco” pachnieć…

Myślisz zapewne, że to nic takiego, że wcale nie marnujesz wiele żywności. Ale czy na pewno?

Zatrważające dane - to daje do myślenia!

Problem zupełnie bezsensownego marnowania żywności jest potężny – liczby mówią same za siebie. Według danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), każdego roku na świecie do kosza trafia 1,3 mld ton żywności! W skali Europy jest to blisko 100 mln ton, a w Polsce około 9 mln ton (Eurostat). Statystycznie wyrzucasz 16 % żywności, jaką kupujesz. Jeśli panujesz nad swoim domowym budżetem, z łatwością policzysz, ile w ciągu roku wydajesz na jedzenie i jak wiele z tych pieniędzy ląduje w koszu pod postacią różnych produktów spożywczych.

Reklama

Cały kłopot w tym, że prawdopodobnie nie wiesz, jak mądrze gospodarować żywnością w swoim domu. Tymczasem wcale nie jest to zadanie trudne. Wystarczy, że wprowadzisz w życie kilka prostych zmian. Sprawdź, co możesz zrobić, aby już nigdy więcej nie stawać przed koniecznością wyrzucania jedzenia!

Proste sposoby na mądre gospodarowanie żywnością

Nie kupuj jedzenia w nadmiernych ilościach. To absolutnie podstawowa zasada. Zanim wybierzesz się do sklepu, przygotuj bardzo dokładną listę zakupów. Zajrzyj do lodówki i szafek kuchennych, aby jasno określić, czego potrzebujesz.

Sprawdzaj daty ważności i nigdy nie kupuj na zapas tych produktów, które mają krótką datę. Uważaj na promocje na artykuły spożywcze! Zawsze dokładnie obejrzyj przeceniony produkt. Sprawdź, czy nie jest uszkodzony, czy wkrótce nie kończy się termin ważności.

Kolejna kwestia może się wydawać śmieszna, ale… nie wychodź na zakupy z pustym żołądkiem. Liczne badania potwierdzają, że kiedy jesteśmy głodni, kupujemy więcej – nawet o 20 proc. Nie popełniaj tego błędu.

Przechowuj żywność we właściwy sposób. Najbardziej odpowiednim miejscem dla większości produktów spożywczych jest oczywiście lodówka. Ale na tym temat się nie kończy. Przechowuj poszczególne produkty na tych półkach w lodówce, które są do tego stworzone. Tutaj znaczącą rolę odgrywa temperatura. I tak, np. na najwyższej półce, gdzie temperatura sięga 8 st. C., przechowuj gotowe potrawy. Środkowa półka (temp. 4-5 st. C) to idealne miejsce na nabiał, produkty w puszkach, masło i margarynę. Na dolnej półce (temp. 2 st. C) trzymaj produkty krótkotrwałe, takie jak wędliny, mięso, jogurty itp.

A skoro już mowa o lodówce - jak współczesne urządzenia tego typu mogą wesprzeć cię w mądrym gospodarowaniu żywnością? Sprawdź!

Postaw na nowoczesne rozwiązania!

Przeczuwasz, że twoja stara lodówka już niebawem zakończy swój żywot, dlatego powoli zaczynasz się zastanawiać nad zakupem nowego sprzętu? Dowiedz się, na co musisz zwrócić uwagę i jakie funkcje mogą okazać się bardzo przydatne.

Po pierwsze klasa efektywności energetycznej. Im jest wyższa, tym mniejsze zużycie energii, a co za tym idzie, mniejsze rachunki za prąd. Rozglądaj się wyłącznie za klasą energetyczną A (najlepiej A+, A++, A+++).

Ciekawą i praktyczną funkcją, którą oferują nowoczesne lodówki jest samodzielne dostosowywanie poziomu wilgoci i temperatury. Dzięki niej twoje produkty na dłużej będą świeże i przydatne do spożycia.

- Bardzo wygodnym rozwiązaniem, oferowanym przez nowoczesne chłodziarko-zamrażarki jest automatyczne dostosowywanie poziomu temperatury i wilgotności do warunków panujących w lodówce. Dzięki tej technologii możemy przechowywać produkty w ich najwyższej świeżości nawet cztery razy dłużej - mówi Maciej Wiktor, Training Manager z firmy Whirlpool.

Innowacyjne podejście prezentują lodówki, które dzięki dwóm niezależnym systemom No Frost w jednym urządzeniu, zapewniają bezpieczne przechowywanie żywności bez jej wysuszania, dbając jednocześnie o to, aby na ściankach wewnątrz nie osadzał się szron. 

Lodówki produkowane obecnie to, można by śmiało rzec, urządzenia inteligentne. Nowoczesne technologie pozwalają na takie udogodnienia jak choćby zdalne sterowanie sprzętami AGD. Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednią aplikację na telefon i już będziesz „w stałym kontakcie” ze swoją lodówką. Będzie ona powiadamiać cię np. o wszelkich problemach i usterkach. Co więcej, dzięki aplikacji możesz zdalnie regulować temperaturę, jeśli jest zbyt niska lub za wysoka. Będąc w pracy, możesz włączyć chłodzenie napojów, gdy niebawem spodziewasz się gości. Mało tego, nie musisz nawet pamiętać o datach ważności poszczególnych produktów, bo… lodówka będzie pamiętać za Ciebie!

Wszystko to sprawia, że lodówka nie jest już zwykłym, bezmyślnym sprzętem. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce o utrzymanie świeżości jedzenia. 


materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: marnowanie jedzenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy