Sposoby na piasek i kamienie
Kto choć raz w życiu cierpiał z powodu kamieni w nerkach, nie zapomni tego nigdy.
Mdłości i wymioty, krew w moczu, przejmujący ból - to trzy najczęstsze objawy. Kamica nerkowa z reguły rozwija się przez lata, nie dając żadnych objawów. Dopiero, gdy pojawia się ból przy oddawaniu moczu, dowiadujemy się, że w nerkach lub przewodach moczowych zgromadził się piasek albo kamienie. Ból pojawia się, gdy zaczynają się one przemieszczać z nerek do pęcherza moczowego.
Jeśli masz skłonność do złogów w nerkach, pij wody: Jana, Kinga i Józef. Pomagają one rozpuścić minerały. Zrezygnuj z czekolady, winogron, rabarbaru, szczawiu, botwiny i czarnej herbaty. Zawierają dużo szkodliwych dla nerek szczawianów. Ogranicz też solenie potraw.
Dzika róża
Dwie łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalej 200 ml wody, gotuj 15 min, ostudź. Przecedź i pij po 1/3 szklanki trzy razy dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie przerwij kurację, powtórz po trzech tygodniach. Napar z dzikiej róży pomaga rozdrobnić kamienie w nerkach.
Arbuz
Pół łyżeczki zmiażdżonych pestek arbuza zalej szklanką wrzątku. Zamieszaj i pozostaw pod przykryciem około 15 min. Pij w niewielkich ilościach kilka razy dziennie. Miąższ arbuza działa moczopędnie, przez co ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.
Lemoniada
Sok z cytryny to jeden z najlepszych środków zapobiegających kamicy nerkowej. Zrób lemoniadę cytrynową. Pół szklanki świeżego soku rozcieńcz w 2 l wody. Pij przez cały dzień. Zmniejszysz ryzyko pojawienia się kamieni aż o 87 proc.!
Mniszek
Wiosną rób herbatkę ze świeżych liści i korzeni mniszka. Zagotuj 250 ml wody, zmniejsz ogień, dodaj dwie łyżki posiekanego korzenia. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki pokrojonych świeżo zebranych liści. Zaparzaj ok. 40 min. Odcedź, pij dwie szklanki dziennie.
Krwawnik kichawiec
Ziele pomoże wypłukać piasek. Łyżeczkę rozdrobnionego suszu (kłącze rośliny) zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem około 7 min. Przecedź. Wypij. Pomoże ci też macerat, czyli zimny wyciąg z ziela. Łyżkę krwawnika zalej szklanką letniej wody, odstaw na 6 godz. Odcedź, pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Świat i Ludzie 11/2011