Staropolski żur z kiełbasą
Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.
Przygotowanie:
Do garnka wlej 4 szklanki wody, włóż ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście laurowe i całą białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
Cebulę z boczkiem dodaj do zupy, a kiełbasę z niej wyjmij. Wlej żurek.
Zupę z boczkiem i cebulą gotuj jeszcze przez około 10-15 minut. Mleko najpierw zahartuj kilkoma łyżkami żuru, wymieszaj i dodaj do zupy. Następnie dodaj dwie łyżki chrzanu i majeranek - majeranku w żurku nigdy za wiele. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu. Podawaj z jajkiem i kiełbasą w kawałkach oraz natką pietruszki.
Zobacz także: