Trzy świąteczne serniki

Z konfiturą, na kruszonce lub gotowany - wybierz i przygotuj swój ulubiony sernik. Bez tego ciasta nie ma świąt!

Sernik to typowe wielkanocne ciasto
Sernik to typowe wielkanocne ciasto123RF/PICSEL

Na kruchym cieście

Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko na stolnicy, następnie dzielimy na pół i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. (Białka zachowujemy, gdyż będą nam potrzebne do masy serowej). Na spód tortownicy wyłożonej pergaminem ścieramy na tarce jedną część ciasta. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Masa: Cztery żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Ucierając, dodajemy partiami ser, wsypujemy kaszę mannę, budyń i umyte, osuszone rodzynki. Na koniec mieszamy z pianą ubitą ze wszystkich białek i reszty cukru. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Dopiekamy 50 minut w temperaturze 175-180ºC.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik krakowski z konfiturą wiśniową<<<

Krakowski z konfiturą wiśniową

Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki. Nieco więcej niż połowę ciasta wałkujemy na grubość 1 cm, przenosimy na wałku na natłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190ºC.

Masa: Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku, a potem, nadal ucierając, po łyżce sera. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z pianą ubitą z pięciu białek, mąką ziemniaczaną i bakaliami.  Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto. Z partii pozostałego ciasta formujemy na stolnicy wałeczki, które układamy po przekątnej na masie serowej tak, aby powstała kratka. Smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem i pieczemy około godziny w piekarniku o temperaturze 180ºC. Ciasto studzimy. W każdą kratkę wkładamy nieco konfitury z całą wisienką.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik gotowany z brzoskwiniami<<<

Gotowany z brzoskwiniami

Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do masy po łyżce sera. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przygotowanymi bakaliami.

Masę serową przekładamy do płaskiego rondla i na małym ogniu, mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy ser zgęstnieje, dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę gotujemy. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Zalewamy ciepłą masą serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu. Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy.

Zobacz także:

Popularne mity na temat trądzikuInteria.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas