Ukraiński tort Napoleon - sprawdzony przepis Iriny

Tort Napoleon to popularny ukraiński smakołyk
Tort Napoleon to popularny ukraiński smakołyk 123RF/PICSEL
Tort Napoleon jest czasochłonny w przygotowaniu i doskonały w smaku
Tort Napoleon jest czasochłonny w przygotowaniu i doskonały w smaku123RF/PICSEL

Tort Napoleon składniki na ciasto

Składniki

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 300 g zimnego masła
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Tort Napoleon składniki na krem

Składniki

  • 1,5 litra mleka 3,2%
  • 5 jajek lub 10 żółtek
  • 150 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 1 laska wanilii

Tort Napoleon sposób wykonania

  1. Przygotować ciasto na blaty. Jajka lub żółtka roztrzepać w miseczce, dodać wodę wymieszaną z octem i sól, roztrzepać rózgą.
  2. Zimne masło zetrzeć na tarce. Na stolnicę wysypać mąkę, posiekać z masłem, następnie dodać jajka z octem i solą i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto można także zagnieść mikserem ze specjalną końcówką.
  3. Ciasto podzielić na 12 części po około 100  gramów każda, uformować kulki, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki aby się schłodziło.
  4. Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń. Żółtka lub jajka wymieszać lub zmiksować z cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i mąką. Mleko zagotować, dodać mieszankę jajeczną, cały czas mieszając rózgą, gotować aż budyń zgęstnieje, zestawić z ognia. Garnek przykryć folią aluminiową, ostudzić budyń.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół
  6. Z lodówki kolejno wyciągać kulki ciasta, wałkować na papierze do pieczenia na cieniutkie placki. Wycinać kółka o średnicy tortownicy, zostawiając pozostałe skrawki ciasta na papierze (posłużą do dekoracji).
  7. Blaty nakłuwać widelcem i piec pojedynczo po około 7-10 minut, aż uzyskają  złoty kolor.
  8. Blaty ciasta smarować budyniem, układając kolejne warstwy. Kończąc blatem ciasta posmarowanym na wierzchu kremem.
  9. Budyniem posmarować także boki tortu Napoleon.
  10. Upieczone skrawki ciasta pokruszyć na blacie wałkiem lub blenderem i obsypać nimi obficie tort Napoleon.
  11. Ciasto umieścić w tortownicy wyłożonej na spodzie i po bokach papierem do pieczenia i chłodzić w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Tort Napoleon świetnie smakuje także w towarzystwie świeżych owoców
Tort Napoleon świetnie smakuje także w towarzystwie świeżych owoców123RF/PICSEL
Ewa Wachowicz: Przepis na tort migdałowyPolsat