Vademecum zielarki
Ziołowa terapia może pomóc nawet w przypadku uporczywych, przewlekłych dolegliwości.
Spacerując po łące, w miejscach wolnych od zanieczyszczeń, możesz przygotować niemal całą apteczkę! Zrywaj młode listki i dojrzałe owoce.
1. Jak suszyć?
Nie wiąż ziół w bukiety, bo ściśnięte gniją i pleśnieją. Rozrzuć listki i kwiaty na papierze czy płótnie, w przewiewnym miejscu. Kup suszarkę do ziół albo podgrzewaj je w lekko nagrzanym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Prawidłowo ususzone zioła mają niemal naturalną barwę. Liście mogą się kruszyć (łodygi - nie powinny).
2. Dla żołądkowca
Warto zbierać rumianek, miętę pieprzową, borówkę czernicę, pokrzywę. Pomóc może także napar z liści orzecha włoskiego. Mięta działa żółciopędnie, przyspieszając perystaltykę jelit. Borówka (zasusz owoce), dzięki garbnikom i antocyjanom reguluje wypróżnienia (pomaga pozbyć się zaparć).
Napar z imbiru jest szczególnie polecany przy rozstroju żołądka, leczeniu nudności i choroby lokomocyjnej oraz do łagodzenia niestrawności i kwaśnego refluksu. Mogą go również stosować ciężarne, którym dokuczają nudności i wymioty. Z kolei liść orzecha włoskiego, dzięki garbnikom i związkom naftochinonowym, pobudza pracę jelit i zapobiega wzdęciom. 2 łyżki suszu zalej 300 ml wrzątku, a następnie odstaw na 20 min (nie gotuj).
3. Dla puszystej
Zbieraj i susz ziele skrzypu, korzeń lubczyku, ziele dziurawca i krwawnika oraz owoce jałowca. Po 2 łyżeczki każdego z ususzonych ziół wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzątku, przykryj i parz 15 minut. Wypijaj szklankę przed snem.
4. Na odporność
Nalewki z czarnego bzu lub aronii oczyszczają organizm z toksyn. Owoce o ciemnej skórce to źródła wyjątkowo silnych antyoksydantów, a także rutyny i witaminy C. Wspomagają wytwarzanie przeciwciał zwalczających drobnoustroje i zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych (wzmacniają je).
1 kg owoców wsyp do słoja i zalej litrem spirytusu. Dolej 0,5 l wody i dosyp 1 kg cukru. Postaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po miesiącu przetrzyj miksturę przez sito, a "grube" resztki wyrzuć. Zagotuj syrop z cukru i wody, wystudź, a następnie połącz z nasyconym owocami alkoholem. Odstaw jeszcze na tydzień w ciepłe miejsce. Potem przelej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
5. Gdy skóra woła o pomoc
Picie rumianku wspomaga leczenie bakteryjnych zakażeń skóry, a napar babki lancetowatej, pełnej flawonoidów, garbników, kwasów organicznych i soli mineralnych, przyspiesza gojenie ran i działa ściągająco. Picie odwaru z topoli przyspiesza leczenie podrażnień, okłady zaś łagodzą zapalenie żył i obkurczają żylaki podudzi.
Fiołek trójbarwny popijany 2 razy dziennie, zaleca się na trądzik, egzemę, liszaje, wysypki. Okłady z glistnika jaskółczego ziela oraz nagietka są skuteczne w grzybicy. By uzyskać odwar, weź 5 łyżek ziela zalej 500 ml zimnej wody. Gotuj 10 minut. Letni płyn przykładaj na ranę.