Wielkanoc 2021: Baba wielkanocna i zwyczaje z nią związane
Mówiąc o tradycyjnych wielkanocnych potrawach, większość z nas ma na myśli m.in. babkę wielkanocną. Ile gospodyń, tyle przepisów na zrobienie wypieku. Mało kto pamięta jednak o zwyczaju, jaki nasi przodkowie wiązali z przygotowaniem babki.
Tegoroczna Wielkanoc w polskich domach na pewno będzie wyglądać nieco inaczej niż te sprzed kilku lat. Podobnie jak w ubiegłym roku, statystyki nie pozostawiają wątpliwości. Pandemia koronawirusa nie odpuszcza. Wciąż przybywa nowych zakażeń covidem, jednak i tak dla zachowania własnego komfortu psychicznego warto zadbać o to, aby święta wielkanocne miały w sobie możliwie jak najwięcej normalności.
Musimy zapomnieć musimy o rodzinnym świętowaniu, ale można zadbać o udekorowanie domu i przygotowanie tradycyjnych potraw, a do takich z pewnością należy babka wielkanocna.
Każda gospodyni, która uwielbia wypieki, z pewnością ma swój własny wariant babki, jednak mało kto pamięta o tradycjach z nim związanych.
Babki wielkanocne pieczono w Polsce od XVII wieku i stały się symbolem tego święta. Nasi przodkowie uważali, że nieudany wypiek może całkowicie zniszczyć reputację danej gospodyni, bo świadczy o braku zdolności kulinarnych.
Co ciekawe, kiedy wypiekano babkę wielkanocną, mężczyźni byli w domu niemile widziani. Wierzono, że ich obecność mogłaby przeszkodzić w przygotowaniu idealnej babki, której rosnące ciasto mogłoby przez przypadek opaść.
Na szczęście, dziś już wiadomo, że do przygotowania idealnej babki wielkanocnej wystarczą odpowiednie drożdże, a panowie są mile widziani w kuchni!
*****
Czytaj również:
Zapomniane tradycje wielkanocne. Niektóre mogą być zaskoczeniem!
Wzrost cen na Wielkanoc? Jest odpowiedź!
Wielkanoc 2021. Kiedy wypada i jak się do niej przygotować?
Zobacz także: