Wielkanoc 2022 już niedługo! Poznaj sposoby, by jajka dobrze się obierały!

Zbliża się Wielkanoc 2022 roku. Czy z roku na rok w czasie przygotowań do tego ważnego święta borykasz się z problemem obierania jajek, tak by były gładkie, nienaruszone i co za tym idzie, estetycznie wyglądały na talerzu? Są sposoby na to, by jajka dobrze się obierały!

Co zrobić, by jajka lepiej się obierały?
Co zrobić, by jajka lepiej się obierały?123RF/PICSEL

Jajko powszednie i jajko świąteczne

Przez większą część roku przygotowujemy jajka na własne potrzeby - na przykład na śniadanie lub kolację i to, czy wyglądają estetycznie i są idealnie obrane ze skorupki i błyszczące nie jest aż takie ważne. Są jednak momenty, gdy nabiera to dużego znaczenia. Dla przeważającej większości z nas jest to z pewnością okres Wielkanocy. Czy możemy więc domowymi sposobami ułatwić sobie obieranie jajek?

Istnieje jedna ważna i podstawowa zasada, a także kilka trików, które ułatwią estetyczne i łatwe obieranie jajek.

Wielkanoc 2022: Sposoby na łatwe obieranie jajek

  • Podstawową zasadą ułatwiającą obieranie jest unikanie gotowania bardzo świeżych jaj. Jeśli ugotujemy jajka “prosto od kury" nie pomogą nam już prawdopodobnie żadne poniższe triki i jajka po prostu źle się obiorą. Do gotowania powinniśmy wybrać jajka conajmniej 3 dniowe.
  • Ugotowane jajka dobrze jest zalać zimną wodą. Im zimniejsza woda, tym lepiej! Niektórzy sięgają nawet pod wodę z lodem i umieszczają w niej jajka. Nagły spadek temperatury prowadzi do skurczenia ugotowanego jajka wewnątrz skorypki - a tym samym do ich łatwiejszego obrania. 
  • Sól, ocet lub soda również przyjdą nam z pomocą, gdy dodamy jeden z tych składników do wody, w której gotujemy jajka na Wielkanoc. Ich działanie zapobiega przyklejaniu się skorupki do białka. 
  • Jajka łatwiej się obierają, gdy zaczniemy ten manualny proces od ich grubszego końca. By było to jeszcze łatwiejsze, po ugotowaniu dobrze jest obtłuc skorupkę na całej powierzchni jajka. Ten sposób można połączyć ze wspomnianym trikiem z zimną wodą. Gdy włożymy do niej uprzednio obtłuczone jajka, woda dodatkowo wniknie pod skorupkę, zapewniając dodatkowy poślizg w trakcie obierania. 

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Pasztet drobiowy z herbatnikamiPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas