Witamina H zapobiega łysieniu
Jeśli chcesz wzmocnić oraz zapobiec siwieniu i wypadaniu włosów, zwróć uwagę na to, by w codziennym jadłospisie dostarczać organizmowi witaminy H zwanej inaczej biotyną lub witaminą B7.
Gdy jest jej za mało, włosy mogą wypadać, pojawia się łojotok i łupież. Dzienne za- potrzebowanie dla kobiet po 50. r.ż. wynosi 30 mikrogramów (µg) biotyny dziennie.
Tu ją znajdziesz: Najwięcej biotyny jest w wątróbce (210 µg/100 g) i dalej: w drożdżach suszonych (200 µg/100 g), orzeszkach ziemnych prażonych (130 µg/100 g), orzechach laskowych (102 µg/100 g), żółtku jaj (50 µg/100 g), migdałach (64 µg/ 100 g), orzechach włoskich (19 µg/100 g), w ryżu (9 µg/100g) i marchewce (2,8 g/100 g).
Ważne: witaminy H nie można przedawkować - jej nadmiar jest wydalany z moczem. Poza tym gotowanie jej nie szkodzi, bo jest odporna na działanie wysokich temperatur.