Wybierz nawóz dla swoich roślin
Najzdrowsze są oczywiście środki naturalne, ale one też mogą roślinie zaszkodzić, jeśli stosujesz je w niewłaściwy sposób lub w nadmiarze
Gdy roślina słabo rośnie lub kwitnie, gdy ma niewiele owoców albo gdy rodzi bardzo małe owoce - wszystko to może być oznaką niedoboru substancji odżywczych w podłożu. Najłatwiej je uzupełnić poprzez nawożenie. Lepiej nie czekać, aż pojawią się objawy niedoboru i stosować nawozy regularnie. Aby nawożenie było skuteczne, trzeba pamiętać o kilku zasadach - dotyczą one wszystkich gotowych preparatów, zarówno naturalnych, jak i sztucznych:
Zanim zastosujesz nawóz, upewnij się, że podłoże jest wilgotne. Jeśli jest wysuszone, podlej roślinę i odczekaj kilka godzin.
Uważaj, by nie obsypać nawozem liści. Gdyby tak się zdarzyło, szybko opłucz je wodą.
Nie zwiększaj dawek nawozów, bo możesz bardzo zaszkodzić roślinom.
Najprostszym nawozem naturalnym są kuchenne odpadki. Skórki z jabłek pobudzą rośliny kwitnące do tworzenia pąków kwiatowych, obierki ziemniaków i skórki banana wzbogacą ziemię, w której rosną pomidory, papryka,ogórki, cukinia. Na warzywnych i owocowych grządkach możesz rozsypać skorupki jajek (wcześniej starannie je umyj, wysusz i rozdrobnij). Łupiny z cebuli i czosnku odżywią i wzmocnią odporność delikatnych roślin.
Dla kwasolubnych
Rododendrony i azalie wymagają nawozów zakwaszających ziemię, najlepiej takich, które zostały specjalnie dla nich przygotowane ("Dla azalii i rododendronów"). Możesz albo teraz zastosować środek o spowolnionym działaniu, albo regularnie nawozić je mniejszymi dawkami nawozu płynnego.
Wybierając nawóz dla hortensji, pamiętaj, że ich kolor zależy od kwasowości podłoża, w którym rosną. Jeśli chcesz, aby były niebieskie, poszukaj nawozu wzbogaconego ałunem.
Aby naturalnie zakwasić podłoże dla borówki amerykańskiej, raz na 2-3 tygodnie podlej je naparem z kawy lub herbaty (łyżkę kawy ziarnistej lub czarnej herbaty zalej 1 litrem gorącej wody, przykryj i odstaw do wystudzenia). Iglaki dokarmiaj raz na trzy miesiące granulkami o przedłużonym działaniu.
Na grządki
Na grządkach najlepiej stosować wyłącznie nawozy naturalne: gotowe, np. humvit, albo przygotowane samodzielnie, np. z ziół. Skrzyp polny, pokrzywa, mniszek zawierają wiele witamin i minerałów oraz substancji podnoszących odporność roślin i mających działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybowe. Nawóz ziołowy zrób w plastikowym wiadrze, na 10 litrów wody będziesz potrzebowała kilogram posiekanych ziół. Możesz wykorzystać tylko jedno zioło albo zrobić mieszankę z różnych roślin. Przykryj i odstaw (najlepiej w ustronne miejsce, bo zapach tego nawozu jest bardzo intensywny i niezbyt miły) na 10-14 dni, co kilka dni pomieszaj. Gotowy nawóz ziołowy rozcieńczaj wodą w stosunku 1 do 3. Podlewaj nim rośliny na grządkach co 2-3 tygodnie.
Drzewa i krzewy owocowe
Od wiosny do końca lipca stosuj nawóz wieloskładnikowy zawierający azot. Rozsyp go nie tylko przy pniu, ale wkoło drzewka - tak szeroko jak sięga korona (taką rozpiętość mają zwykle korzenie, które czerpią z podłoża najwięcej składników pokarmowych).
W sierpniu zacznij używać nawozu jesiennego - bez azotu albo tylko z niewielką dawką.
Młode drzewka i krzewy w pierwszym roku po posadzeniu nawoź połową zalecanych dawek. Rośliny, które posadziłaś wiosną, zacznij nawozić po 4-5 tygodniach. Początkowo stosuj nawóz z azotem - rozsyp go wokół pnia na szerokość około 20-30 cm.
Starsze drzewka owocowe co 2-3 lata dobrze jest nawieźć porcją kompostu lub obornika. Możesz użyć suszonego obornika w granulkach - szukaj go w sklepach ogrodniczych. Zakopuje się go w podłożu lub, po rozpuszczeniu w wodzie, podlewa rośliny.
Wykorzystaj popiół z grilla
Spalone drewno i resztki węgla drzewnego to doskonały nawóz uniwersalny. Poprawią przepuszczalność podłoża i wzbogacą rośliny w mikroelementy - różne w zależności od rodzaju spalanego drewna. Ostudzony popiół rozsyp pod krzewami albo ostrożnie, by nie uszkodzić korzeni roślin, zakop w ich pobliżu.
Zobacz także: